Home Новини „Ла Скала“ отказа гастрол в Египет заради убийството на италианец през 2016 г.

„Ла Скала“ отказа гастрол в Египет заради убийството на италианец през 2016 г.

„Ла Скала“ отказа гастрол в Египет заради убийството на италианец през 2016 г.
Снимка: Фейсбук

Оркестърът на Миланската скала отказа да свири в Египет в знак на протест срещу убийството на италиански гражданин в Кайро през 2016 г., съобщи „Радио-1“, цит. по БТА.

Престъплението, чиято жертва е аспирантът Джулио Реджени, остава неразкрито вече шест години.

Решението за отказ от гастрола в Египет е взето от  синдикатите, представляващи интересите на италианските театрални дейци. Все още обаче то не е официално потвърдено от ръководството на оперния театър.

Родителите на Реджени, които през всичките тези години търсят истината за обстоятелствата около смъртта на сина си, приветстваха решението на Миланската скала. Италианските власти смятат, че отговорност носят агенти на египетските тайни служби. Властта в Кайро обаче категорично отрича.

Според в. „Република“ трупата на Миланската скала трябваше да изнесе 16 оперни и балетни представления в Египет, Кувейт и Дубай. Очакваните приходи от тях бяха между четири милиона и пет милиона евро.

Двадесет и осем годишният италианец Джулио Реджени, който провежда изследвания в Египет за научната си работа в Кембриджския университет, почина в края на януари 2016 г. Със следи от насилие тялото му е открито няколко дни, след като той е обявен за изчезнал.

През октомври съдебният процес в Италия за убийството на Реджени беше спрян заради физическото отсъствие на четирима обвиняеми агенти на египетското разузнаване. Те са заподозрени в отвличане, нанасяне на тежка телесна повреда и убийство. Страна по делото е италианското правителство.

Документите бяха върнати на съдия от предварителното следствие, който отново трябва да се опита да уведоми обвиняемите за делото срещу тях. 

Обвитата в мистерия смърт на Реджени, смятан от някои за „шпионин“, доведе до влошаване на дипломатическите отношения между Италия и Египет. Рим отзова посланика си в Кайро, а прокуратурите на Италия и Египет не успяха да проведат истинско съвместно разследване.

Previous article Честит 93-ти рожден ден на „лудия“ Ходоровски
Next article Сценарист на Цитиридис представя пътеписа си „До Сантяго де Компостела на четири крака“ в Лондон
Ирен Петрова е българска журналистка, поетеса и писателка. Завършила е СУ „Св. Климент Охридски” със специалности Онлайн журналистика и медии, Социална педагогика и Авторски театър. Като част от трупата на Театър-лаборатория „Алма Алтер” участва в няколко международни театрални фестивала – в Тунис, Мароко, Иран и Русия. През 2017 г. печели специално отличие за публицистика от фондация „Васа Ганчева” за сериозното ѝ отношение към проблемите на културата и театралната критика, художествената проза и поезията. Автор е на книгите „Процеп към Париж” и „Скъпа Лилит”. Нейни стихотворения са превеждани на английски, френски, италиански, гръцки и турски език. По време на пандемията създава поредицата онлайн четения на поезия (10-минути поезия), в които представя български и чуждестранни поети.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here