Home Настолна книга Литературно четене за Световния ден на поезията в Министерството на културата

Литературно четене за Световния ден на поезията в Министерството на културата

Литературно четене за Световния ден на поезията в Министерството на културата
Снимка: Ravi Kant

Световният ден на поезията на 21 март ще бъде отпразнуван в Министерството на културата с литературно четене, в което ще вземат участие 21 български поети. Събитието ще бъде предавано на живо онлайн.

По време на четенията ще бъде представена и изложба на пана със стихотворения на участващите поети.

Поезията е най-фината струна на човешкия дух, разум и гений. Среща се във всяка една култура по света. Ритъмът и тактът са форми на изразяване и досег до законите на природата.

Датата 21 март е приета от ЮНЕСКО за Световен ден на поезията по време на 30-тата генерална конференция в Париж през 1999 г.

Целта е да подкрепи езиковото многообразие чрез поетично изразяване и да увеличи възможността застрашените езици да бъдат чути.

В Световния ден на поезията човечеството почита поетите, поетичните рецитали, четенето, писането и преподаването на поезия. Подчертава се високата значимост на поезията, докосваща всички изкуства, в това число театър, танц, музика, живопис.

Поезията е една от най-висшите форми на общуване в човешкия свят. Тя успява да балансира ума и сърцето чрез своите математическа точност и словесна образност. Чертае нюансите на чувствата и мислите и спомага за интелектуалното развитие и хармонията у човека.

Във времена на тъга и война, поезията е едно от изкуствата, които лекуват душата от лудостта на света, припомняйки за мира и любовта.

Изкуството и творците са двигателят на света, а поезията е съвестта на човечеството.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here