Home Настолна книга Майсторът на ужасите Стивън Кинг е първият писател, покорил интернет

Майсторът на ужасите Стивън Кинг е първият писател, покорил интернет

Майсторът на ужасите Стивън Кинг е първият писател, покорил интернет
Стивън Кинг/Туитър

На днешния 14 март през 2000 година Стивън Кинг публикува за първи път свое произведение в интернет. Така той става първият писател, достигнал до читателите си чрез мрежата. Само за един ден романът му „Растението“ е посетен от 2 милиона потребители.

По повод първия си онлайн роман Кинг предрича, че според него електронните книги ще представляват 50% от пазара до 2013 година. „Но ето и нещо за размисъл“, казва той: „Хората се уморяват бързо от новите играчки“.

Двадесет и две години по-късно хората не са се уморили нито от интернет, нито от любимия си хорър разказвач. Стивън Кинг е един от най-популярните писатели на съвремието ни. Продажбите на книгите му надхвърлят половин милион копия, а приходите от  тях на година са десетки милиони долара. Но това не превръща Стивън Кинг в разглезен писател, разчитащ на стара слава. Той следва стриктен график с всекидневно писане и планиране на всеки следващ роман.

И няма как да е иначе, когато писателят знае стойността на всеки цент. Роден е напълно случайно, след поставената на майка му диагноза безплодие и осиновения му брат. Той от малък познава  безпаричието, лишенията и мизерния живот, след като баща им ги изоставя, когато бъдещият писател е едва на две години.

Стивън Кинг започва да пише първите си истории на 7-годишна възраст и ги продава на своите съученици в училище. Години по-късно, когато бележи първия си успех с романа „Кери“, той дава първия си аванс в размер на 2500 долара на майка си за лечението й от тежко заболяване. За жалост, тя не успява да доживее истинския триумф, който синът ѝ бележи със „Сейлъмс Лот“.

Първото нещо, което Стивън Кинг купува от хонорара си за този роман, е сешоар за жена си Табита, с която до този момент не водят охолен живот. Силната им любов обаче ще издържи не само на скромния бюджет, но и на още по-големи изпитания – пристрастяванията и зависимостите на писателя, неговите фобии и страхове, жестоката  катастрофа, която едва не отнема живота му и не съсипва таланта му.

Стивън и Табита Кинг основават фондация, която и до днес подкрепя обществени каузи. Сред последните им проекти е финансирането на книга за пандемията, написана от ученици в началното училище в Мейн.

Стивън Кинг не остава равнодушен и към нито едно сътресение в социалния и културен живот на планетата. Последната му активна позиция е против войната в Украйна и дезинформацията.

Това е войната на Путин. Жени и деца умират от ръцете му. Жизненоважно е руският народ да разбере, че това се случва. Жизненоважно е да се разруши стената от дезинформация“, написа 74-годишният Кинг в Туитър.

Войната до такава степен ужаси майстора на ужасите, че той обяви, че спира издаването на книгите си в Русия.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here