spot_img
-0.8 C
София
неделя | 29.01.2023 | 07:01:00

Маратон „Обичам българската музика” организира Софийска филхармония по случай 3 март

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_imgspot_img

Националният ни празник наближава и заедно с него идват и редица интересни събития. Едно, което със сигурност ви препоръчваме да посетите, се организира по инициатива на Софийската филхармония от 2016 г. насам. Утре, на 3 март, в концертния комплекс „България” ще се проведе музикален маратон, наречен „Обичам българската музика”. В продължение на часове в залите ще звучат изпълнения на български произведения, а сред участниците са както утвърдени, така и съвсем млади музиканти.

Точно по обяд ще стартира поредното издание на маратона. Първите изпълнители ще бъдат ученици от Националното музикално училище „Любомир Пипков” в София и от училищата по изкуствата в страната: НУИ „Панайот Пипков” – Плевен, НУМСИ „Христина Морфова” – Стара Загора, НУИ „Проф. Веселин Стоянов” – Русе, НУМТИ „Добрин Петков” – Пловдив. Те ще свирят избрани пиеси от Добри Христов, Георги Златев-Черкин, Парашкев Хаджиев, Васко Абаджиев, Александър Танев, Васил Казанджиев, Георги Андреев и други. След това щафетата ще поемат студентите в НМА „Проф. Панчо Владигеров”. 

Финалът ще бъде с концерт от 19:00 ч. в зала „България” – програмата с музика от Марин Големинов, Петко Стайнов, Михаил Пеков и Панчо Владигеров предвижда партньорство между Националния филхармоничен хор „Светослав Обретенов” с диригент Славил Димитров и камерния ансамбъл „Софийски солисти”, воден от проф. Пламен Джуров. Солисти ще бъдат цигуларите Йордан Димитров и Стоимен Пеев.

- РЕКЛАМА -spot_imgspot_img
Лилия Христова
Лилия Христоваhttp://www.cultureone.bg
Лилия Христова е журналистка, редактор и медиатор. Завършва  9-та Френска езикова гимназия „Алфонс дьо Ламартин”, а след това и журналистика в Софийски университет „Св. Климент Охридски”. От 2013 г. работи в различни печатни и онлайн медии. През 2017 г. започва да се занимава и с книгоиздаване, а през 2021 г. започва самостоятелна издателска дейност.
Последни
- РЕКЛАМА -spot_img
Вижте още
- РЕКЛАМА -spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here