spot_img
-0.8 C
София
неделя | 29.01.2023 | 08:01:41

Маргарет Атууд и още над 1000 световни писатели осъждат войната в Украйна

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_imgspot_img

Повече от 1000 писатели в цял свят подписаха отворено писмо на световната асоциация на писателите ПЕН Интернешънъл, в което се изразяват своята неизменна подкрепа към украинския народ и пледират за световен мир.

„Единни сме в осъждането на безсмислена война, водена от отказа на президента Путин да приеме правото на украинския народ да обсъжда бъдещия си път и история без намеса от Москва“, казват международните писатели, сред които са нобеловите лауреати Орхан Памук, Светлана Алексиевич и Олга Токарчук, както и Джонатан Франзен, Колм Тойбин и Елиф Шафак.

„Обединени сме в подкрепа на писатели, журналисти, художници и всички хора в Украйна, които преживяват най-мрачните си часове. Ние стоим до вас и усещаме вашата болка“, добавят те в писмо, публикувано също на украински, руски и арабски. „Всички хора имат право на мир, свободно изразяване и свободно събиране. Войната на Путин е атака срещу демокрацията и свободата не само в Украйна, но и по целия свят… Не може да има свободна и безопасна Европа без свободна и независима Украйна. Мирът трябва да възтържествува.”

Маргарет Атууд сподели своя снимка, на която присъства на марш в Торонто в знак на протест срещу инвазията в Украйна, допълнена с украинско знаме.

Източник: The Guardian

- РЕКЛАМА -spot_imgspot_img
Ирен Петрова
Ирен Петроваhttp://www.cultureone.bg
Ирен Петрова е българска журналистка, поетеса и писателка. Завършила е СУ „Св. Климент Охридски” със специалности Онлайн журналистика и медии, Социална педагогика и Авторски театър. Като част от трупата на Театър-лаборатория „Алма Алтер” участва в няколко международни театрални фестивала – в Тунис, Мароко, Иран и Русия. През 2017 г. печели специално отличие за публицистика от фондация „Васа Ганчева” за сериозното ѝ отношение към проблемите на културата и театралната критика, художествената проза и поезията. Автор е на книгите „Процеп към Париж” и „Скъпа Лилит”. Нейни стихотворения са превеждани на английски, френски, италиански, гръцки и турски език. По време на пандемията създава поредицата онлайн четения на поезия (10-минути поезия), в които представя български и чуждестранни поети.
Последни
- РЕКЛАМА -spot_img
Вижте още
- РЕКЛАМА -spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here