spot_img
-0.8 C
София
петък | 27.01.2023 | 02:01:07

Музей на Бай Ганьо ще бъде открит във Виена

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_imgspot_img

Идеята е на българката Сашка Журкова, която живее във Виена повече от 30 години. Музеят на Бай Ганьо или ”Музей на българските преселници в Австрия”, както е обявен, се очаква да отвори врати съвсем скоро.

Концепцията е одобрена от консултантския екип, но предстои да бъде адаптирана за музеен обект. Помещението трябва да се реновира, а пандемичната обстановка допълнително затруднява работата. Планът е музеят да се превърне в културен център за срещи с различни дейности – кинопрожекции, промоции на преведени книги на български автори, художествени изложби, танцови спектакли, театрални представления, музика, дискусии, конкурси, беседи, а също и да служи като музеен магазин с български сувенири и кулинарен кът с национални специалитети.

Сашка Журкова в черно в средата. Снимка: фейсбук

Журкова има голяма амбиция за музея. Един от стремежите ѝ е това да бъде и документален и информационен център, който да осъществява съвместна научна дейност със сродни институции от науката и образованието. Също така планира да бъдат показвани експозиции, разкриващи историята на българското градинарство, на българското студентство, да бъдат включен разказ за известни български дейци на изкуството, културата, науката, общественици.

Идеята се ражда още преди 30 години, когато Сашка Журкова работи в Етнографския музей за Източна и Югоизточна Европа в градчето Китзее, населявано от потомци на българските заселници-градинари. Там открива издание на книгата “Дунавска България и Балканът” от 1882, написано от Феликс Каниц – етнограф и пътешественик от Австро-Унгария, посещавал България от 1860 до 1874. Това е преломният момент и Журкова взема решението да направи музей, посветен на старите българи и някои от новите дейци на изкуството.

Защо точно Бай Ганьо и защо точно Виена?

Във Виена има голямо българско общество от години насам. Много българи намериха убежище в австрийския град преди 1989 г. Самата Сашка Журкова е емигрант от времето на Тодор Живков. Образованието си по „Руска филология“ и „История“ получава в България, а по-късно, когато се установява във Виена, след бягство от родината, учи „Славистика“ и „Етнология“ във Виенския университет. Дейността ѝ през годините е насочена изцяло към опазване на българското и популяризиране на българските таланти. Виена е мултикултурен град, в който могат да намерят място и българската култура, и традиция. Музеят ще работи тъкмо с тази цел. Бай Ганьо е образ, който всички познават. За Сашка той е олицетворение на българския емигрант и отношението ѝ към образа силно се е променило в процеса на търсене на материали за експозицията, посветена на него.

- РЕКЛАМА -spot_imgspot_img
Ирен Петрова
Ирен Петроваhttp://www.cultureone.bg
Ирен Петрова е българска журналистка, поетеса и писателка. Завършила е СУ „Св. Климент Охридски” със специалности Онлайн журналистика и медии, Социална педагогика и Авторски театър. Като част от трупата на Театър-лаборатория „Алма Алтер” участва в няколко международни театрални фестивала – в Тунис, Мароко, Иран и Русия. През 2017 г. печели специално отличие за публицистика от фондация „Васа Ганчева” за сериозното ѝ отношение към проблемите на културата и театралната критика, художествената проза и поезията. Автор е на книгите „Процеп към Париж” и „Скъпа Лилит”. Нейни стихотворения са превеждани на английски, френски, италиански, гръцки и турски език. По време на пандемията създава поредицата онлайн четения на поезия (10-минути поезия), в които представя български и чуждестранни поети.
Последни
- РЕКЛАМА -spot_img
Вижте още
- РЕКЛАМА -spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here