Home Музика и танци „Музиката на Украйна“ – квартет Филхармоника прави благотворителен концерт в полза на пострадалите от войната

„Музиката на Украйна“ – квартет Филхармоника прави благотворителен концерт в полза на пострадалите от войната

„Музиката на Украйна“ – квартет Филхармоника прави благотворителен концерт в полза на пострадалите от войната
Квартет Филхармоника, снимка: личен архив

Софийска филхармония представя концерта „Музиката на Украйна“. Красивата украинска музика ще изпълнят струнен квартет „Филхармоника“, вокален състав „Славяни“ и вокален състав „Bella Voce“.

На 21 март на сцената на зала България ще се качат и солистите Даниел Цочев и Светлин Христов.

Струнен квартет „Филхармоника“ е камерна формация към Софийска филхармония. И четиримата участници в състава му са на водещи позиции в оркестъра – това са концертмайсторите Павел Златаров и Иван Лалев (цигулка и виолончело), помощник-концертмайсторът Ана Иванова (цигулка) и първата виола Милена Златарова.

Вокален ансамбъл „Славяни“ е камерна мъжка формация към НФХ „Св. Обретенов“. Групата е създадена в средата на 2017 година. В състава влизат изявени солисти от хора. Репертоарът на ансамбъла обхваща произведения в широк спектър: грегориански песнопения, византийски монодии, болгарский роспев, ренесансова, барокова и романтична музика, духовна ортодоксална музика, съвременни произведения, а също и хорови разработки на поп и джаз песни.

Вокалната формация „Bella voce“ изгрява на музикалния небосклон в края на 2014 година благодарение на пет талантливи оперни певици – Мария Яковчева, Елена Механджийска, Юлия Нинкова, Неда Атанасова, Росица Павлова-Инджева, пианистката Маргарита Илиева и разбира се „Софийска филхармония“. Привлечени от красотата на камерната музика, изпълнителките поднасят по неповторим начин своя творчески прочит на произведения, които рядко звучат на родна сцена.  До този момент те са реализирали десет тематични концерта – „Вечер на испанската музика“, „Вечер с песни по стихове на Хайне“, „Вечер с песни вдъ

100% от събраните средства от билети ще бъдат предоставени на Българския Червен кръст в полза на пострадалите от войната.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here