spot_img
-0.8 C
София
неделя | 29.01.2023 | 07:01:15

На театър в деня на влюбените – какво да гледате в София?

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_imgspot_img

Софийският театрален календар предлага богат избор от спектакли в Деня на влюбените. Всеки, който иска да подари на половинката си, а защо не и на самия себе си, една по-специална вечер, може да заповяда в някой от столичните салони. Защото не всичко е цветя и бонбони, понякога имаме нужда и от изкуство.

За доброто настроение и романтичното прекарване на вечерта Театър Българска армия ще се погрижи със спектакъла „Една нощ с теб”. Постановката е на Красимир Спасов, а текстът на Майкъл Уелър. В главните роли ще се превъплътят Стефка Янорова, Георги Кадурин.

Снимка: Театър Българска армия

„Една нощ с теб” е история за неотменимия, неспирен поток на времето в човешкото битие, както и за пораженията, които то нанася върху човешките съществувания, съдби, емоционални природи и особено върху възможностите за постигане на щастие. Това е история за сложната мрежа от обвързаности, задължения, навици, семейни и обществени конвенции, в които „протичащото време” е заплело тези трогателно влюбени и неудовлетворени човешки същества. Мрежата на един целесъобразен, защитен житейски конформизъм, от който те реално не могат да се отскубнат и да променят хода на неудачния си интимен живот.

Снимка: Театър Българска армия

Спектакълът завършва с отворен финал, предлагайки възможност всеки зрител сам да го продължи в съзнанието си, след като напусне залата.

Билети за спектакъла можете да закупите тук.

Снимка: Театрална работилница Сфумато

Може би най-романтичният избор за „Св. Валентин” е спектакълът “Tangomachine” на Театрална работилница Сфумато. Танцовият спектакъл по хореография на Ивайло Александров и Габриела Панчева е изграден изцяло върху естетиката на аржентинското танго и дигиталната визия. Това е експеримент с неограничените възможности на тангото и абсолютната безграничност на визуалната форма, който ни пренася с минимум средства в сърцето на една истинска милонга в Буенос Айрес.

Билети можете да закупите тук.

Нов театър НДК ще представи спектакъла „Четирите споразумения”. Режисьор е Цвета Балийска, музика – Рада Михайлова и Цвета Балийска. Пиесата е по едноименната книга на Мигел Руис. Книгата е определяна от много хора като „променяща живота”, тъй като може да служи като ръководство за лична свобода и съдържа вечни мъдрости.

Снимка: Лилия Кулекова, Фейсбук

„Родени сме в истина, но с времето започваме да вярваме в лъжи… Една от най-големите лъжи е лъжата за нашето несъвършенство…“

В спектакъла участват деца, а играта е адаптирана така, че представлението да е достъпно за незрящи и хора с увреден слух. Преводът на жестов език е на Силвана Павлова.

Билети можете да закупите тук.

В Малък градски театър зад канала можете да гледате „Неодоразбраната цивилизация или загадката на пирамидите. Спектакълът представлява карикатура на българския народ, която едновременно забавлява и изтъква пороците, за да бъдат поправени. Режисурата е на Теди Москов, който работи с текстове от Захари Стоянов, Стоян Михайловски, Елин Пелин, Найден Шейтанов. Музиката е на Антони Дончев, а в ролите влизат: Ирини Жамбонас, Таня Пашанкова, Христина Караиванова, Александър Кадиев и др. По думите на Боряна Кръстева, „След като излезете от театралния салон, вие с усмивка ще разказвате за видяното на сцената.”

Снимка: Малък градски театър зад канала

Билети можете да закупите тук.

В Софийската опера и балет можете да се насладите на прекрасната музика на Моцарт на специален концерт по случай Деня на влюбените с „Влюбеният Моцарт”. Програмата включва фрагменти от  “Сватбата на Фигаро”. “Така правят всички жени”, както и класически песни от творчеството на композитора. Ще чуете изящните гласове на солистите Цветана Бандаловска, Атанас Младенов, Цвета Христофору, Мария Павлова и Стоян Мартинов на рояла. Със специалното участие на Светлана Анчева.

Снимка: Софийска опера и балет

Билети можете да закупите тук.

- РЕКЛАМА -spot_imgspot_img
Ирен Петрова
Ирен Петроваhttp://www.cultureone.bg
Ирен Петрова е българска журналистка, поетеса и писателка. Завършила е СУ „Св. Климент Охридски” със специалности Онлайн журналистика и медии, Социална педагогика и Авторски театър. Като част от трупата на Театър-лаборатория „Алма Алтер” участва в няколко международни театрални фестивала – в Тунис, Мароко, Иран и Русия. През 2017 г. печели специално отличие за публицистика от фондация „Васа Ганчева” за сериозното ѝ отношение към проблемите на културата и театралната критика, художествената проза и поезията. Автор е на книгите „Процеп към Париж” и „Скъпа Лилит”. Нейни стихотворения са превеждани на английски, френски, италиански, гръцки и турски език. По време на пандемията създава поредицата онлайн четения на поезия (10-минути поезия), в които представя български и чуждестранни поети.
Последни
- РЕКЛАМА -spot_img
Вижте още
- РЕКЛАМА -spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here