Home Музика и танци Национален благотворителен концерт „Фолклор (С)Мисъл“

Национален благотворителен концерт „Фолклор (С)Мисъл“

Национален благотворителен концерт „Фолклор (С)Мисъл“
Национален благотворителен концерт „Фолклор (С)Мисъл“, източник: Facebook

На Трети март, в зала 1 на НДК ще се състои Национален благотворителен концерт „Фолклор (С)Мисъл“. Ще ви представим част от участниците в прекрасното събитие, посветено на българския фолклор и традиции.

Домакините и организаторите на Националния Благотворителен Концерт са „Представителен фолклорен ансамбъл „Шевица“, снимка: Facebook

Ансамбъл Тракия идват от града на тепетата, но са познати из цяла България – ансамбълът от Филибето, покорил целия свят.

Фолклорен ансамбъл „Тракия“ в гр. Пловдив е създаден през 1974 г. Творческият облик на „Тракия“ е създаден от проф. Кирил Дженев и се развива през годините с помощта на най-големите автори в областта на фолклора. Съществен принос за този неувяхващ творчески заряд винаги са имали и изпълнителите. Вече 46 години „Тракия“ е новатор в музикалните и танцови форми, като нито за миг не прекъсва връзката на съвременното изкуство с дълбоките корени на българския фолклор, обреди и легенди. Спектаклите на ансамбъла излизат от рамките на традиционните концерти и по един блестящ начин разкриват огромното фолклорно богатство на България от всички етнографски области.

Досега са изнесени хиляди концерти във всички краища на България и повече от 60 страни по света като: Франция, Италия, Белгия, Германия, Израел, Япония, Индия, Мексико, Колумбия, Сирия, Алжир и много други. Ансамбъл „Тракия“ е емблема за град Пловдив и уникално българско постижение за световната сценична култура. Ансамбълът е оставил в съкровищницата на БНТ десет-серийният филм „Танците на българина“ и редица други художествени филми и записи от концерти, които ще позволят на публиката да съпреживее незабравими моменти от бита и историята на българския народ.

Хорът на „Тракия“ записва с Марсел Селие своите прекрасни песни на втория и третия компакт диск от поредицата „Мистерията на българските гласове“. През 1990 г. постига огромен успех в зала „Олимпия“ – Париж. Затова хора бе номиниран за наградата „Грами“ и се нарежда на трето място в класацията на „Билборд“. В момента ансамбъл „Тракия“ се ръководи от проф. д-р Даниела Дженева. Колективът наброява 86 професионални изпълнители – певици, музиканти и танцьори.

Снимка: Facebook

Повече за Ensemble Trakia може да намерите тук.

Професионален Фолклорен Ансамбъл „Странджа“ гр. Бургас“ ще пътува чак от Бургас специално, за да зарадват столичната публика и за да застанат рамо до рамо с Фондация „Шевица“ в тази изключително важна мисия – да са вдъхновители за младите поколения в духа на традицията.

Професионален фолклорен ансамбъл „Странджа” е създаден през 1965 година с цел издирване, съхранение, обработка и популяризиране на музикалния, песенен, танцов, словесен и обреден фолклор от Югоизточна България. Ансамбълът е съставен от три основни формации: женски хор на основата на открито народно пеене, солисти, оркестър от народни инструменти и смесен танцов състав.В репертоара му са включени десетки танцови постановки, солови, хорови и оркестрови произведения. В него присъстват танци и песни от всички етнографски области, които разкриват огромното фолклорно богатство на България. Особено внимание се обръща на пресъздаването на фолклора и народните обичаи от Странджанския край. Емблематичен е танцът „Нестинарка“- хореография на Методи Кутев, музика – Христо Тодоров и проф. Д-р Стефан Чапкънов.Професионален фолклорен ансамбъл „Странджа” е изнесъл над 7000 концерта у нас и в чужбина.Гастролирал е с успех в САЩ, Белгия, Индия, Унгария, Франция, Македония, Германия, Словакия, Полша, Чехия, Гърция, Турция, Австрия, Израел, Палестина и редица други страни.Лауреат е на наши и международни конкурси и фестивали.Носител е на Голямата награда „Златна брадва” от Международния фолклорен конкурс през 1977 година в гр. Закопане (Полша), на Голямата награда „Златен карагьоз” от Международния фолклорен конкурс през 1995 година в гр. Бурса (Турция), на награди „Златен карамфил” от Международния фолклорен конкурс в гр. Ялова (Турция) – Голямата награда през 2002 година и на Втора награда от 2012 година.За цялостна дейност и принос в запазване на българските традиции е отличен с наградата „Нестинарка” през 2008 година на ХХХVI Международен фолклорен фестивал в гр. Бургас. Ансамбълът е носител на: „Златна лира” – 2005 година и „Кристална лира“ за музикален фолклор – 2015 година на Съюза на българските музикални и танцови дейци.

Снимка: Facebook

Повече за Професионален Фолклорен Ансамбъл „Странджа“ гр. Бургас“ може да откриете тук.

Третият участник в Национален Благотворителен Фолклорен Концерт „ФОЛКЛОР (С)МИСЪЛ“. са огнените, вихрените и пламенните танцьори от Ансамбъл „София-6“ / Folk Dance Ensemble Sofia-6. Ансамбълът с над 46-годишна история е създаден на 01.03.1976г. Фолклорен танцов ансамбъл „София – 6“ е едно от големите постижения на Народно читалище „Витоша-1951“, гр. София. От 1999г. главен художествен ръководител и хореограф е Николай Несторов. Ансамбълът е повод за гордост на своя създател – Нестор Несторов, на своя ръководител, на танцьорите, както и на всички нас – българите. Представил е красотата, емоцията и шарената окраска на българските танци, музика и костюми не в една държава, не на един континент. Участва в редица български и международни фестивали в Европа, Азия, Африка и Америка, като в същото време от 1996г. насам е домакин и организатор на International Folklore Festival Vitosha. Aнсамбълът често е желан гост на големи форуми от световна величина като Международното изложение на храните в гр. Осака, Япония , 2013г. и Свтовното изложение на традиционни занаяти и културни продукти 2016 в гр. Гуейян, провинция Гуейджоу, Китай.Носител е на девет световни титли от най – големите танцови конкурси в света: 2009г. – гр. Палма – Палма де Майорка, 2010г. – гр. Бурса – Турция, 2010г. – гр. Чеонан – Южна Корея, 2014г. – гр. Питещи – Румъния, 2016г. – гр. Пуебла – Мексико, 2016г. – гр. Мексико сити – Мексико, 2020г. – гр. Белград – Сърбия, 2020г. – гр. Питещи – Румъния, 2021г. – гр. Тирана – Албания. От особена важност за живота на ансамбъла обаче са заслугите на родна земя. И тук сред множество награди за костюм, музика, цялостно изпълнение, награди на публиката не отсъства заслуженото първо място – Голямата танцова награда на София, 2008г и 2009г.., първо място в конкурса „Младежта твори”, 2009г., първо място в Национален фолклорен конкурс „Оро се вие, цървули се кинат“, 2012 г., както и първите в историята на съответните два формата награди Гран При в VI-ти Национален фолклорен конкурс „Оро се вие, цървули сe кинат”, 2016 г. и в МФФ „Златен прах 2016”. Наградите на Ансамбъл „София-6” продължават с Гран При от МФФ „Малешево пее и танцува” през 2018г. и Гран При от фестивала „Еврогрейд” през 2019г. 2019-та носи още първи награди, сред които Първо място от фестивала в гр. Първомай „Оро си вие, цървули се кинат”, Гран При от фестивала в гр. Панагюрище, Първо място от пловдивския фестивал „На хорото под тепето”. И не на последно място Голямата награда „Златна роза” от едноименния фестивал.От изключително значение за развитието и мотивацията на ансамбъла са признанията за принос в развитието на българската култура от страна на Президентството на Република България, Министерството на културата, Съюза на народните читалища, Столична община, Район Витоша. През 2017 г. Съюза на българските музикални и танцови дейци удостои Ансамбъл „София-6” с най-високото отличие „Златна лира“.

Снимка: Facebook

Домакините и организаторите на Националния Благотворителен Концерт са „Представителен фолклорен ансамбъл „Шевица“. Досущ като метафората на шевицата, преплитаща в себе си народните ни символи и Ансамбъл “Шевица” преплита танцови, певчески и инструментални мотиви в репертоара си. Ансамбълът е създаден през 2013 г. от Петър Ангелов. „Шевица“ е един млад на години, но не и по опит, колектив, носещ в себе си полъха на новото време, но стъпил здраво върху фундаментите на традицията и автентичните образци. Жените от Народния Хор на ПФА “ШЕВИЦА”, под диригентството на Соня Чакърова, концертират облечени изцяло в автентични носии от почти всеки регион на България, като измежду експонатите има истински бижута на повече от 150 години. Танцовият състав на Ансамбъла, също танцува основно с автентични носии. Колективът е гастролирал на фестивали в Румъния, Италия, Южна Корея и Индонезия и е оставял траен отпечатък с изявите си у чужденците, а в България, Шевица е изнасяла концерти не само на големите сцени в градовете, но и в селата, на мегданите, там при старите хора, при носителите на традицията, които с умиление и сълзи на очи се радват истински на Шевишкото изкуство. Характерни за ансамбъла са благотворителните инициативи, които подема и довежда до край. Сред тях са възстановяването на скален манастир „Света Марина“ край Карлуково, храмът “Св. Теодор Тирон” в с. Зимевица, помощ за различни хуманни мисии. Колективът на състава е изграден от сърцати, отдадени, вдъхновени и най-вече добри хора, горящи заедно в каузата на „Шевица“.

Снимка: Facebook

Нима можете да си представите България без фолклор? Всъщност не, недейте дори да опитвате – бъдеще без минало е като птица без криле. Училищата по фолклор НУФИ „Филип Кутев“ гр. Котел и НУФИ „Широка Лъка“ са мостът между миналото и настоящето, възпитали са поколения пеещи, танцуващи и свирещи българчета. Днес даровити деца – същински диаманти – искат да се посветят на тези професии, но не могат да отидат да учат там и поради финансови причини. Средствата от събитието ще отидат за основната му благотворителна кауза, свързана с осигуряването на средства за пеещи, танцуващи и свирещи млади българи.

Инициативата се радва на голяма подкрепа и от известни българи, например Ники Кънчев, Христо Стоичков, Добромир Банев, Златните момичета, носителката на Олимпийското злато по карате от Летните Олимпийски Игри в Токио през 2021 година – Ивет Горанова, носителката на третото злато за страната ни от Олимпийските игри – Стойка Кръстева, Мис България 2004 година – Гергана Гунчева, актрисите Ирини Жамбонас, Яна Маринова, спортния журналист Пепи Бакърджиев и др.

Важна информация за събитието – отпада изискването за зелен сертификат, а ако не може да присъствате на концерт или не живеете близо до София, може да дарите средства чрез „Виртуален дарителски билет“ от тук.

Източник и повече за събитието тук.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here