Home Картини от една изложба Националната библиотека предлага богата културна програма през март

Националната библиотека предлага богата културна програма през март

Националната библиотека предлага богата културна програма през март
Народна библиотека, снимка: уикипедия

Месецът започва с изложба на художника Дончо Дончев, на която за първи път ще бъде показана кинетична инсталация с приказни илюстрации на митологични образи във вид на карти за игра, съобщават от библиотеката, цит. по БТА. Картините са изложени в Централното фоайе, заедно със сатирични рисунки, разкриващи ярките контрасти на нашето време, както и книгата  Persona Satyricona – голям албум с рисунки и текст на автора Дончо Дончев, преведен на няколко езика.

В зала “История на книгата” ще бъдат показани няколко документа и един регистър, които хвърлят светлина върху живота на циганското население на Балканския полуостров през XVIII – XIX век. Сред тях е  ферман на султан Абдул Меджид от 1849 г. до управителя и висши чиновници от Видинската област, с който се регламентира начинът на облагане на „раята“ и циганите с данъка „джизие“.

За 3-ти март библиотеката ще изложи ценни документи от своя фонд, свързани с Освобождението: „Биография на Милан Митев, опълченец от 3-та дружина I-во Българско опълчение.” (Русе, 15 юни 1899 г.) Документът съдържа сведения за семейството му, постъпването в Българското опълчение, участие в сраженията при Стара Загора, отбраната на Шипка и боевете при с. Шейново, Казанлъшко, както и за дейността на Милан Митев  след Освобождението.

На 6 март, когато се навършват 145 години от рождението на изтъкнатия библиограф, икономист, статистик и енциклопедист акад. Никола Михов, ще бъде представена изложба с оригинални фотографии и документални материали от личния архивен фонд на Никола Михов, част от внушителния масив, съхраняван в Български исторически архив, както и печатни издания от фонда на Библиотеката.

Ще бъде отбелязано и рождението на фламандския картограф Герардус Меркатор, през настоящата година се навършват 510 години от рождението му. Той придобива известност със създаването на карта на света в т.нар. „Проекция на Меркатор“. За годишнината от рождението му Национална библиотека ще представи малка част от колекцията на отдел „Картографски и графични издания“.

Карта на Герардус Меркатор, снимка: Национална библиотека

На 11 март, когато Българската православна църква отбелязва паметта на Св. Софроний Врачански, се дава начало на Паисиевите чествания по случай 300 г. от рождението на Паисий Хилендарски и 260 г. от написването на „История славянобългарска“. Националната библиотека е подготвила „Виртуална галерия на преписите на „История славянобългарска“ (11 март – 15 април) с Котленския препис направен от Софроний Врачански през 1765 г.

В края на месеца ще бъдат отбелязани 100 години от излизането на месечното списание за литература и изкуство „Хиперион” с изложба, на която ще бъде показана част от утвърдената поредица документални изложби „Българска периодика”. „Хиперион“ излиза в София от март 1922 до декември 1931, под редакцията на Теодор Траянов, Иван Радославов и Людмил Стоянов. Уредник е големият  почитател на българската литература Димитър Господинкин. В изложбата ще могат да се видят първата книжка на списание „Хиперион” издадена през март 1922 година и снимки от фонда на Библиотеката.

Като за финал културната програма за месец март, на 31 ще бъде представен сборника „Приноси към българската ориенталистика. 110 години отдел „Ориенталски сбирки на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“. Сборникът включва статии от сътрудници на настоящия отдел „Ориенталски сбирки“ към Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“, написани специално за 110-годишнината от учредяването на отдела. Към изданието е подготвена и библиография с трудове на сътрудниците на отдела от неговото основаване до днес. Изданието е реализирано с финансовата подкрепа на Министерството на културата. Негови съставители са Невена Граматикова, Анка Стоилова и Румен Ковачев.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here