spot_img
-0.8 C
София
неделя | 29.01.2023 | 07:01:27

Националният военноисторически музей открива изложбата „Достойни за свобода”

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_imgspot_img

На 1 март (вторник) от 11:00 ч. в Националния военноисторически музей ще бъде открита изложбата „Достойни за свобода”. Тя е посветена на хилядите българи, взели участие в Руско-турската война и извоювали свободата на България.

Посетителите ще имат възможността да преминат по пътя на Българското опълчение, да се срещнат с известни или малко познати герои, дали своя дан за свободата на България, и да погледнат в очите десетки опълченци, участвали в боевете при Стара Загора, Шипка и Шейново. Реликвите, станали свидетели на случилото се преди 144 години, ще ни припомнят както подвига на Опълчението, така и другите форми на участие във войната като доброволческите чети, медицинската помощ, преводаческата дейност и други.

Някои от най-любопитните експонати са револвер и джобен часовник на поп Петър Драганов – свещеника, осветил Самарското знаме, сабя, пушка, архив и отличия на главния лекар на Българското опълчение д-р Константин Бонев, сабя – награда от ген. Сред експонатите се откроява и символичният ключ на един от най-разпознаваемите символи на свободата – паметника на връх Шипка, поднесен на цар Борис III при откриването на монумента. В изложбата са включени и реликви, свързани с българите, които впоследствие стават едни от най-изявените военачалници.

Експозицията може да бъде разгледана от 2-ри март до 30-и юни, включително и на националния празник 3 март, когато музеят ще работи с обичайното си работно време и входни такси.

- РЕКЛАМА -spot_imgspot_img
Лилия Христова
Лилия Христоваhttp://www.cultureone.bg
Лилия Христова е журналистка, редактор и медиатор. Завършва  9-та Френска езикова гимназия „Алфонс дьо Ламартин”, а след това и журналистика в Софийски университет „Св. Климент Охридски”. От 2013 г. работи в различни печатни и онлайн медии. През 2017 г. започва да се занимава и с книгоиздаване, а през 2021 г. започва самостоятелна издателска дейност.
Последни
- РЕКЛАМА -spot_img
Вижте още
- РЕКЛАМА -spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here