Home Киноман Наградите БАФТА отново с българско участие

Наградите БАФТА отново с българско участие

Наградите БАФТА отново с българско участие
БАФТА, снимка: Фейсбук

Само една година след като Мария Бакалова бе забелязана от БАФТА, в номинираните филми отново има българско участие.

„Три заседания на чрезвичайния комитет“ е чернобял късометражен филм, заснет от британските режисьори наричани тандемът „Джоунс“ – Майкъл Удуърд и Макс Барън. Филмът е 18-минутен, изцяло на български език, с напълно български екип и е заснет само за два дни.

Сюжетът разказва за Брекзит, но не пряко, а чрез метафори и препратки, използвайки образите на българското село.

В актьорския състав влизат Мартин Христов, Стефан Къшев, Иван Несторов, Димитър Селенски, Васил Драганов, Валентин Гошев. Оператор е Крум Родригес.

Тандемът Джоунс дълго време са проучвали българското кино, гледали са български филми.

Първоначално снимали реклами в България. Режисьорското дуо, вдъхновено от българската среда и актьори, решава да заснеме и първия си късометражен филм тук.

Режисьорите са впечатлени от различното излъчване на българските артисти и харесват българските села като атмосфера. Така се спират на село Студена пернишка област.

„Три заседания на чрезвичайния комитет“, снимка Фейсбук

„Три заседания на чрезвичайния комитет“ е номиниран за наградите на Британската академия за филмово и телевизионно изкуство в категорията за британско късометражно кино (БАФТА).

Лентата вече има няколко фестивални награди от Москва, Сан Хосе и други фестивали.
През 2021 г. Мария Бакалова също бе номинирана за БАФТА след участието си в Борат-2, където отново героинята ѝ говореше на български език.

Това е поредното признание за високия професионализъм на българските творци и деклариране, че българското кино, снимачни и творчески екипи са на световно ниво.

Наградите БАФТА ще бъдат връчени на 13.03.2022 г.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here