spot_img
-0.8 C
София
петък | 27.01.2023 | 03:01:20

Напусна ни носителят на „Оскар“ Уилям Хърт

Умира на 71 години

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_imgspot_img

Aктьорът Уилям Хърт почина седмица преди да навърши 72 години. Новината съобщи синът му в профила си в „Туитър“.

Снимка: Facebook

Холивудският уебсайт Deadline цитира изявление на сина на Хърт Уил, което казва: „С голяма тъга семейството на Хърт скърби за смъртта на Уилям Хърт на 13 март 2022 г., една седмица преди неговия 72-ри рожден ден. Той бе любим баща и носител на Оскар.“

„Той почина мирно, сред семейството, от естествена смърт. В момента семейството ни иска уединение.“

Variety каза, че новината е потвърдена от приятеля на Хърт Гери Бърн.

Актьорът от Marvel Марк Ръфало написа в Twitter: „Уау, още една голяма загуба за актьорската общност. Страхотен актьор. Страхотен ум. Почивай в мир.“

Матю Модайн го описа като „съвършен професионалист“, който „непрекъснато търси по-голяма истина и човешко разбиране“.

Антонио Бандерас каза, че „велик актьор ни напусна“, а други изказвания на съболезнования идват от Ръсел Кроу, Ребека Фронт и Албърт Брукс.

Уилям Хърт започва да учи теология, но скоро след това се ориентира към актьорското майсторство. Започва кариерата си на театрална сцена, но по-късно започва да се снима в киното. Той бива разпознат като интелектуалец, той се превъплъщава майсторски в сложни от психологическа гледна точка характери с широк диапазон.

Снимка: Facebook

Хърт започва да играе на сцената през 70-те години на миналия век, преди да направи своя пробив на големия екран в „Промяна на съзнанието“ („Altered States“), което му донася номинация за „Златен глобус“ за най-добър дебют през 1981 г.

След три последователни номинации за „Оскар“, той се появява във филми, включително „Случайният турист“, „Изгубени в космоса“, „Заразяване“ и „AI“, преди да спечели четвъртата си номинация за „Оскар“ за „Тъмно минало“ на Дейвид Кроненбърг през 2006 г.

Той също така получава номинации за „Еми“ за ролята на министъра на финансите Хенри Полсън в „Спасяването на „Уолстрийт“ от 2011 г. и за телевизионната драма „Вреда“.

Уилям Хърт е носител на „Оскар“ за ролята си на гей затворник във филма „Целувката на жената-паяк“ от 1985 г. Има номинации за „Оскар“ и за филмите „Деца, забравени от Бога“, „Новинарски блок“ и „Тъмно минало“.

Снимка: Facebook

В последните години участва и във филми от поредицата на „Марвел“ като се превъплъти в генерал Тадиъс Рос в „Невероятният Хълк“ от 2008 г., „Първият отмъстител: Войната на героите“, „Отмъстителите: Война без край“, „Отмъстителите: Краят“.

Снимка: Facebook

- РЕКЛАМА -spot_imgspot_img
Мария Иванова
Мария Ивановаhttp://www.cultureone.bg
Мария Даниел Иванова завършва 9 ФЕГ „Алфонс дьо Ламартин“, бакалавър е по „Културология“ и магистър по „Културна антропология“ в СУ „Св. Климент Охридски“. Придобива учителска правоспособност по психология и философските дисциплини в средните училища. Към този момент следва докторантура по „Културна антропология“ в СУ „Св. Климент Охридски“, под научното ръководство на проф. Ивайло Дичев. Последните научни изследвания, по които работи, са свързани с ЛАРП, косплей и кибертворчество, в частност меметата като феномен на културата. Автор е на книгата „Ролевите игри на живо. Живот in и off game“, резултат от дипломната ѝ работа за придобиване на бакалавърска степен. Изследователските ѝ интереси са в областта на дигиталните медии, градската история, младежките култури и визуалните изкуства. Занимава се с любителска фотография и създава авторски документални филми.
Последни
- РЕКЛАМА -spot_img
Вижте още
- РЕКЛАМА -spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here