spot_img
spot_img
-0.2 C
София
неделя | 27.11.2022 | 05:11:19

Нов симфоничен оркестър ще свири произведения на Шостакович и Берлиоз

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_imgspot_img

Задава се едно прекрасно събитие за любителите на класиката. На 26-и февруари (събота) от 19:30 ч. в зала „България” ще можете да се насладите на концерт от поредицата „Да си върнем музикалните таланти на България”.

Очакват ви изпълнения на Концерт за цигулка и оркестър №1 на Дмитрий Шостакович и Фантастична симфорния: епизод из живота на артиста в пет части на Хектор Берлиоз в изпълнение на Нов симфоничен оркестър, диригент – Петко Димитров и солист – Веселин Демирев.

Петко Димитров е изтъкнат диригент и педагог, работил с редица младежки оркестри и консерватории в САЩ, като Juilliard School, Lakeland Youth Symphony Orchestra, Ridgefield Youth Symphony Orchestra, Ridgefield Symphony Orchestra, Symphony in C in New Jersey и др. Носител на наградата „Бруно Валтер”. През 2019 г. се завръща в България, въпреки популярността си като преподавател по оркестрово свирене в САЩ и ръководител на младежки оркестри и поема музикалните състави на Англо-американското училище в София.

Веселин Демирев е първият конертмайстор на Нов симфоничен оркестър, от съдаването му през 1991 г. През 1993 г. заминава за Далас, САЩ, където става преподавател по цигулка, по късно се премества в Европа и заема мястото на концертмайстор на оркестъра в Олборг, Дания, където е и до днес.  От 2018 г. е и гост концертмайстор на Orquesta Sinfonica de Madrid.

Нов симфоничен оркестър е създаден преди 30 години от музикалния критик Юлия Христова. Днес съставът е утвърден като институция, стъпила върху европейските музикални традиции и представила богат репертоар включващ музиката от барока през класиката и романтизма до авангарда. Оркестърът е единствената българска културна институция, адаптирала изцяло американския модел на частно финансиране и мениджмънт. През годините са привлечени над 800 дарители – личности, фамилии, организации, корпорации. Над 1000 са младите музиканти минали през школата Нов симфоничен оркестър.

- РЕКЛАМА -spot_imgspot_img
Лилия Христова
Лилия Христоваhttp://www.cultureone.bg
Лилия Христова е журналистка, редактор и медиатор. Завършва  9-та Френска езикова гимназия „Алфонс дьо Ламартин”, а след това и журналистика в Софийски университет „Св. Климент Охридски”. От 2013 г. работи в различни печатни и онлайн медии. През 2017 г. започва да се занимава и с книгоиздаване, а през 2021 г. започва самостоятелна издателска дейност.
Последни
- РЕКЛАМА -spot_img
Вижте още
- РЕКЛАМА -spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here