Home Картини от една изложба Новата изложба на Юлий Таков „Реалността е загадка“

Новата изложба на Юлий Таков „Реалността е загадка“

Новата изложба на Юлий Таков „Реалността е загадка“
Юлий Таков - "Реалността е загадка", постер. Снимка: Facebook

„Реалността е загадка“ е новата изложба на Юлий Таков, която галерия „Арте“ представя от 8-ми до 21-ви март.

Снимка: Facebook

Изложбата на Юлий Таков е поредна изява по траекторията на неговото развитие в търсене на нови структурно езикови и смислови съдържания на образа.

Учил при Николай Майсторов и Долорес Дилова в Академия „Паскин“, Юлий Таков започва своя път с изследване на пластическия, психичен и духовен актив на чистата абстрактна живопис. Като част от генерацията художници, които в най-голяма степен преживяват напреженията при смяната на социокултурните модели, той поема риска да експериментира, да търси и променя, да не стои в удобството на вече постигнатото.

Юлий Таков – oт серията „Дългото пътешествие“
2020. Акварел върху хартия. Източник: Facebook


В изложбата се представят два цикъла картини, акварели и рисунки, които са част от търсенията му през последните няколко години. В тях той разглежда въпросите за границите на свободата, екзалтациите на егото, субективността при интерпретиране на околния свят. В серията „Реалността е загадка“ човекът е потопен в неговия илюзорен свят, среща се с бариерите, които сам е поставил пред себе си и преодолявайки ги намира смисъл в съществуването си.

„Вълнува ме влиянието на заобикалящата среда върху вътрешния свят на човека, както и обратното, тяхната взаимовръзка.“

Юлий Таков – oт серията „Дългото пътешествие“
2020. Акварел върху хартия. Източник: Facebook


Другата серия е „Дългото пътешествие“. Работите са малък формат, с акварел върху хартия, въздействат като извадки от дневник, носят тази интимност. В центъра е художникът и представата му за значимостта на неговите занимания. Заобиколен от обсесиите си, се опитва да разчупи границите на своята детерминираност и да се разкрие в екзалтацията на творческата свобода. За тези, много лични преживяни състояния Юлий споделя: „В тези акварели опитвам да разкажа историята от първо лице, търсейки границата между сериозното и ироничното.“


С тази изложба Юлий Таков се завръща към себе си, към откровено разкриване на своята дълбока отдаденост и вживяване в съдбата на художника, с неговото екстремно живеене между фикции и реалност.

Проф. Станислав Памукчиев, март 2022
Източник: Facebook

Повече информация за събитието може да намерите тук.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here