Home Настолна книга Обичате да четете поезия на глас? В Шумен ще има национален конкурс по рецитация

Обичате да четете поезия на глас? В Шумен ще има национален конкурс по рецитация

Обичате да четете поезия на глас? В Шумен ще има национален конкурс по рецитация

Шумен ще бъде домакин на ХХVIII Национален конкурс за изпълнение на унгарска и българска литература, съобщиха от пресцентъра на Община Шумен, цит. по БТА.

Конкурсът ще се проведе от 13-и до 15 май, в рамките на Дните на Шумен. Тази година изданието е посветено на 120 години от рождението на унгарския писател Дюла Ийеш и 100 години от рождението на Блага Димитрова.

В конкурса могат да участват ученици, непрофесионалисти, студенти по изкуствата и професионални артисти. Условието е да изпълнят произведения по свой избор от унгарската и българската поезия, проза и драматургия. Прослушванията ще бъдат в Народното читалище „Добри Войников-1856“.

Участниците са разделени в пет групи и една допълнителна категория – „Дигитална поезия“:

Първа група – ученици до 11 години;
Втора група – ученици над 11 години;
Трета група – непрофесионалисти;
Четвърта група – студенти от ВУЗ по изкуствата;
Пета група – професионални актьори.

Желаещите да участват в направлението „Дигитална поезия“ записват своя видеоклип с мобилен телефон или друго мобилно устройство с вградена камера. В него трябва да бъдат включени стихове от унгарски поети или композиция от творби на унгарски и български поети. Регламентът позволява да има визуални и звукови ефекти, анимация, музика, надписи и др. Времетраенето на клипа трябва да бъде не повече от 3 минути. Няма възрастови ограничения, но малолетните участници е необходимо да представят писмена декларация за съгласие от родител/попечител.

Видеоматериалите се изпращат най-късно до 29 април 2022 г. на имейл: konkurs.shumen@gmail.com, като изрично се посочва, че са за категорията „Дигитална поезия с Новател“.

Подробна информация за статута на конкурса и заявка за участие e публикувана в сайта на Община Шумен.

Конкурсът се организира през две години от 1969 г. досега от Община Шумен, Институт Лист – Унгарски културен институт, София, Министерството на културата и се провежда с подкрепата на Община Дебрецен, Съюза на артистите в България, ШУ „Еп. К. Преславски“, спонсори – фирмите „Алкомет“, „Контракс“, „Новател“ и ДЗУ – Стара Загора, семейство Поповски и къщата музей „Лайош Кошут“.

Конкурс-Шумен
Снимка: Община Шумен

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here