Home Основна Отбелязваме успението на св. Константин Кирил-Философ. КМНЦ организира академично тържество

Отбелязваме успението на св. Константин Кирил-Философ. КМНЦ организира академично тържество

Отбелязваме успението на св. Константин Кирил-Философ. КМНЦ организира академично тържество
Константин Философ, снимка Facebook

Освен св. Валентин и Трифон Зарезан, днес българската православна църква отбелязва Успението на Св. Кирил Славянобългарски – просветител на българи и славяни, отбелязва БТА.

Константин Философ, наречен в монашеството Кирил, произхожда от знатните родители Лъв и Мария, които били солунски славяни. Високото положение на бащата и богатите дарования на момчето отворили вратите на знаменитата Магнаурска школа в Цариград, където Константин учил заедно с децата на византийските царе и боляри под ръководството на известни учители и на учения Фотий, който е бъдещият цариградски патриарх.

Завършил образованието си с прозвището Философ, Константин-Кирил бил назначен за патриаршески библиотекар и преподавател по философия. В молитва и пост на планината Олимп създал славянобългарската азбука и заедно със своя брат Методий превели на старобългарски Светото Евангелие и редица богослужебни книги. Заедно с брат си защитили пред римския епископ правото на българи и славяни да извършват богослужения на родния си език, благодарение на което 25 години по-късно старобългарският става официален богослужебен и книжовен език в Българската православна църква и в българската държава.

Св. Кирил починал в Рим на 14 февруари 869 г. Погребан е в църквата “Св. Климент Римски”. Житието на Св. Кирил било написано от Св. Климент Охридски в сътрудничество със Св. Методий – Моравски архиепископ и брат на Св. Кирил Славянобългарски.

Снимка: Фейсбук

По повод празника Кирило-Методиевският научен център при БАН (КМНЦ-БАН) и музеят “Земята и хората” по традиция ще отбележат с честване Успението на св. Константин Кирил – Философ, днес, от 11.00 ч. Това съобщиха от КМНЦ-БАН.

В рамките на събитието ще бъде представен справочникът “Кой, кога, къде в пространното житие на св. Константин-Кирил”, издаден през 2021 г. като част от поредицата на КМНЦ Библиотека “Легенда”.

Книгата е публикувана с финансовата подкрепа на Националната научна програма “Културно-историческо наследство, национална памет и обществено развитие”, а нейни автори са доц. д-р Мая Иванова и гл. ас. д-р Цветомира Данова и се разпространява безплатно като дарение на български училища. Справочникът е адресиран към учителите по история и български език и литература, към студентите и учениците. В него са включени 177 лични и народностни имена, църковни термини и понятия, редки и остарели думи и реалии от текста на житийната творба. Включени са и новобългарски превод на житието, пълен хронологичен списък на изданията, препечатките и преработките на съществуващите преводи и богат библиографски списък на използваната литература.

Тържественото отбелязване на успението на св. Кирил ще завърши с публична лекция на специализанта на КМНЦ магистър Алберто Понтироли на тема “Трите проложни жития на св. Кирил: особености и отношения към другите кирило-методиевски извори”.

Академичното честване ще се състои в платформата Zoom и може да бъде проследено на живо на страницата на КМНЦ във Facebook. То е част от дейността на КМНЦ по националната научна програма “Културно-историческо наследство, национална памет и обществено развитие”. (ИРС)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here