spot_img
-0.8 C
София
неделя | 29.01.2023 | 07:01:59

Отдавна починалият руски поет Сергей Есенин се появи в Инстаграм със съвременни снимки

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_imgspot_img

Сергей Есенин е един от най-обичаните и най-критикуваните от съветската власт руски поети. През 1915 г. издава първата си стихосбирка и за кратко време става популярен не само в Петербург, където живее след като напуска родното село Константиново (днес Есенино), но и в цяла Русия. Неговите стихотворения, най-известни от които „Писмо до една жена“, „Не тъгувам, не зова, не плача“ и „Черният човек“, са класика в руската литература. Ранната му и неизяснена смърт (умира през 1925 г. само на 30 г. при съмнителни обстоятелства) все още предизвиква смут и дава почва за развитие на всякакви теории, включително и за убийство.

снимка: Инстаграм

Близо 100 години след смъртта му в Инстаграм се появи профил с неговия лик. Снимките, които са публикувани, представляват колаж от лицето на поета и телата на футболисти от ФК „Байерн“. На някои от снимките можем да видим „Есенин“ да държи картонена чаша с кафе или как позира в модерен бар, или в скъпа кола.

Страницата е създадена от учителката по руски език и литература Алия Исалимова през септември 2021, със започването на учебната година. На въпроса защо е създала профила, тя отговаря: „Много харесвам Есенин, за мен той е един от най-добрите поети на Сребърния век. Честно казано, първоначално страницата беше създадена от скука: публикувах забавни снимки със забавни текстове. Споделях ги в личния си профил и децата ги харесваха.“

снимка: Инстаграм

По думите ѝ учениците са дали идеята за създаването на профил на поета. По-късно към снимките започва да добавя стихотворения на Есенин. По този начин Алия поддържа паметта на поета жива и събужда интерес към творчеството му у новите поколения, които тепърва ще опознават богатството на поетическия свят. Според нея е важно популяризирането на творчеството на поети и литературата като цяло. Този модерен начин е работещ и докато преди нейните ученици са учели по принуда, сега рецитират стиховете на Есенин наизуст.

„Децата бяха възхитени от стихотворението „Черният човек”, което не е включено в училищната програма. Публикувах част от него в профила, децата се заинтересуваха и прочетоха цялото произведение.“

Източник: tumen.kp.ru

- РЕКЛАМА -spot_imgspot_img
Ирен Петрова
Ирен Петроваhttp://www.cultureone.bg
Ирен Петрова е българска журналистка, поетеса и писателка. Завършила е СУ „Св. Климент Охридски” със специалности Онлайн журналистика и медии, Социална педагогика и Авторски театър. Като част от трупата на Театър-лаборатория „Алма Алтер” участва в няколко международни театрални фестивала – в Тунис, Мароко, Иран и Русия. През 2017 г. печели специално отличие за публицистика от фондация „Васа Ганчева” за сериозното ѝ отношение към проблемите на културата и театралната критика, художествената проза и поезията. Автор е на книгите „Процеп към Париж” и „Скъпа Лилит”. Нейни стихотворения са превеждани на английски, френски, италиански, гръцки и турски език. По време на пандемията създава поредицата онлайн четения на поезия (10-минути поезия), в които представя български и чуждестранни поети.
Последни
- РЕКЛАМА -spot_img
Вижте още
- РЕКЛАМА -spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here