Home Картини от една изложба Откриха неизвестна картина на Матис сред стари боклуци

Откриха неизвестна картина на Матис сред стари боклуци

Откриха неизвестна картина на Матис сред стари боклуци

Неизвестна картина на художника Анри Матис беше открита сред боклуци в югоизточна Франция.

Оценителят Женифер Премпие-Ролан разказа, че е открила картината в къща в департамента Вар при рутинно разглеждане на имущество, докато е оформяла процедура за опекунство.

Става дума за женски портрет, който е подписан от Матис. Той се е намирал в картонена кутия, която е била затрупана с боклуци. В момента се прави експертиза на картината.

Това е второто произведение на Матис, открито от оценителя за последната година и половина в същия регион. По-рано в ръцете ѝ е попаднал ескиз на прочутия портрет на Елен Мерсие – херцогиня Голицина. Местонахождението на тази картина е било неизвестно от 1948 г. Оказало се, че тя се е намирала в шкафа на жителка от община Маноск. В края на май 2021 г. този ескиз беше продаден на аукцион за 220 хил. евро.

Искате да знаете повече?

Анри Емил Беноа Матис е френски художник и скулптор, известен с умелото използване на цветовете и с флуидния и оригинален рисунък.

Той е приеман за един от художниците, довели до революционните промени в пластичното изкуство в началото на ХХ в., които водят до значимо развитие в художественото изкуство и скулптурата. Макар първоначално да е определян като „див”, през 20-те години на ХХ в. той все повече се превръща в основния защитник на класическата традиция във френската живопис. Майсторството на езика му на изразяване му донася признанието като водеща фигура на модерното изкуство.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here