spot_img
-0.8 C
София
петък | 27.01.2023 | 04:01:26

Пет оставки на членове на управителния съвет на НФК по искане на министъра на културата

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_imgspot_img

Министърът на културата Атанас Атанасов поиска и прие оставките на по-голямата част от Управителния съвет на национален фонд „Култура”, съобщиха от ведомството. 

По време на видеоконферентна среща, инициирана от него, Атанасов отправи апел за колективна оставка с цел поставяне на ново начало на работата на фонда. Няколко часа по-рано до министъра са били изпратени две заявления за напускане – от д-р Мирена Станева, изпълнителен директор, и от д-р Нели Стоева, главен асистент в катедра „История и теория на културата” на СУ „Св. Климент Охридски” и член на Управителния съвет на национален фонд „Култура”.

Основен аргумент за оставките са натрупаните негативи от работата на Фонда и нуждата той да започне „на чисто”. 

Моят апел за доброволна оставка на всеки от членовете… е убеждението, че виждам това като единствен достоен и честен начин да опитаме да върнем доверието към работата във Фонда – не само публично, но и сред всички хора на изкуството, които разчитат на неговата подкрепа”, коментира Атанасов.

Настоящият състав на УС бе назначен на 18 ноември 2021 г., а редовният му мандат трябваше да е две години. 

Напълно осъзнавам, че причината за съмненията за безпринципно разпределение на средства, прокарването на лични пристрастия, както и липсата на мотиви за вземането на конкретни решения, не са адресирани само към настоящия състав на Управителния съвет. Както споделих и на срещата, смятам, че една такава колективна саможертва си заслужава в името на отговорността, която предстои за Фонда към всички, ангажирани в сферата на културата”, каза още Атанасов.

Последвали са оставките и на Боян Ангелов, председател на Съюза на българските писатели, Георги Керезов, представител на Министерство на финансите, и Теодора Дачева, зам.-изпълнителен директор на Национално сдружение на общините в България.

Категоричен отказ да подадат оставки е деклариран от Велико Маринчевски, асистент, д-р в Националната художествена академия, Цанко Василев, културен мениджър на фестивал за късометражно кино „В Двореца” и Елена Николова, представител на Министерство на културата. 

През 2021 г. към фонда са кандидатствали над 4500 организации и артисти и са подкрепени над 2000 проекта, а междувременно срещу НФК се водят седем съдебни дела от ощетени.

- РЕКЛАМА -spot_imgspot_img
Лилия Христова
Лилия Христоваhttp://www.cultureone.bg
Лилия Христова е журналистка, редактор и медиатор. Завършва  9-та Френска езикова гимназия „Алфонс дьо Ламартин”, а след това и журналистика в Софийски университет „Св. Климент Охридски”. От 2013 г. работи в различни печатни и онлайн медии. През 2017 г. започва да се занимава и с книгоиздаване, а през 2021 г. започва самостоятелна издателска дейност.
Последни
- РЕКЛАМА -spot_img
Вижте още
- РЕКЛАМА -spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here