Home Новини Пет оставки на членове на управителния съвет на НФК по искане на министъра на културата

Пет оставки на членове на управителния съвет на НФК по искане на министъра на културата

Пет оставки на членове на управителния съвет на НФК по искане на министъра на културата

Министърът на културата Атанас Атанасов поиска и прие оставките на по-голямата част от Управителния съвет на национален фонд „Култура”, съобщиха от ведомството. 

По време на видеоконферентна среща, инициирана от него, Атанасов отправи апел за колективна оставка с цел поставяне на ново начало на работата на фонда. Няколко часа по-рано до министъра са били изпратени две заявления за напускане – от д-р Мирена Станева, изпълнителен директор, и от д-р Нели Стоева, главен асистент в катедра „История и теория на културата” на СУ „Св. Климент Охридски” и член на Управителния съвет на национален фонд „Култура”.

Основен аргумент за оставките са натрупаните негативи от работата на Фонда и нуждата той да започне „на чисто”. 

Моят апел за доброволна оставка на всеки от членовете… е убеждението, че виждам това като единствен достоен и честен начин да опитаме да върнем доверието към работата във Фонда – не само публично, но и сред всички хора на изкуството, които разчитат на неговата подкрепа”, коментира Атанасов.

Настоящият състав на УС бе назначен на 18 ноември 2021 г., а редовният му мандат трябваше да е две години. 

Напълно осъзнавам, че причината за съмненията за безпринципно разпределение на средства, прокарването на лични пристрастия, както и липсата на мотиви за вземането на конкретни решения, не са адресирани само към настоящия състав на Управителния съвет. Както споделих и на срещата, смятам, че една такава колективна саможертва си заслужава в името на отговорността, която предстои за Фонда към всички, ангажирани в сферата на културата”, каза още Атанасов.

Последвали са оставките и на Боян Ангелов, председател на Съюза на българските писатели, Георги Керезов, представител на Министерство на финансите, и Теодора Дачева, зам.-изпълнителен директор на Национално сдружение на общините в България.

Категоричен отказ да подадат оставки е деклариран от Велико Маринчевски, асистент, д-р в Националната художествена академия, Цанко Василев, културен мениджър на фестивал за късометражно кино „В Двореца” и Елена Николова, представител на Министерство на културата. 

През 2021 г. към фонда са кандидатствали над 4500 организации и артисти и са подкрепени над 2000 проекта, а междувременно срещу НФК се водят седем съдебни дела от ощетени.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here