Home Киноман Почина руската народна артистка Зинаида Кириенко

Почина руската народна артистка Зинаида Кириенко

Почина руската народна артистка Зинаида Кириенко
Снимка: https://zen.yandex.ru/

На 88 годишна възраст почина руската народна артистка Зинаида Кириенко. Тази сутрин представители на Съюза кинематографистите в Русия обявиха смъртта ѝ.

Кириенко е била заразена с Ковид-19 и се е лекувала в болница в Москва. Вчера състоянието ѝ се е влошило и тази сутрин е починала.

„Тя не се оплакваше особено от здравето си, когато за последно се срещнахме с нея. Никога не ми е казвала за проблемите си. Наскоро отидох на фестивала, в Далечния изток, успях да стигна толкова далеч. Беше на филмовия фестивал веселa, веселa. Тя изглеждаше добре и дори танцува“, споделя актрисата Лариса Анатолиевна, близка приятелка на Зинаида.

Кириенко е родена на 9 юли 1933 г. в Махачкала. Майка ѝ я е наричала Аида и е мечтаела дъщеря ѝ един ден да стане актриса. За кратко време талантливото момиче се превръща в истинска звезда, многократно заслужила титлата “Народен артист”.

Напускайки сцената, тя оставя зад гърба си повече от 30 филми и сериали, сред които “Тихият Дон” и “Съдбата на човека”. Погребението ще бъде на 15 февруари на Новодевическото гробище.

Previous article Музикалните събития в София на 14-и февруари
Next article На кино на Свети Валентин
Ирен Петрова е българска журналистка, поетеса и писателка. Завършила е СУ „Св. Климент Охридски” със специалности Онлайн журналистика и медии, Социална педагогика и Авторски театър. Като част от трупата на Театър-лаборатория „Алма Алтер” участва в няколко международни театрални фестивала – в Тунис, Мароко, Иран и Русия. През 2017 г. печели специално отличие за публицистика от фондация „Васа Ганчева” за сериозното ѝ отношение към проблемите на културата и театралната критика, художествената проза и поезията. Автор е на книгите „Процеп към Париж” и „Скъпа Лилит”. Нейни стихотворения са превеждани на английски, френски, италиански, гръцки и турски език. По време на пандемията създава поредицата онлайн четения на поезия (10-минути поезия), в които представя български и чуждестранни поети.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here