Home Музика и танци Почит към музиката на Франц Шуберт с камерен концерт в „Европейски музикален фестивал“

Почит към музиката на Франц Шуберт с камерен концерт в „Европейски музикален фестивал“

Почит към музиката на Франц Шуберт с камерен концерт в „Европейски музикален фестивал“

През тази година се навършват 225 години от рождението на композитора Франц Шуберт. Вдъхновени от музиката на великия австрийски романтик изявени наши класически изпълнители се събират заедно за една вълнуваща концертна програма, която ще представят на 26 април от 19:30 ч. в Централния военен клуб, като част от „Европейски музикален фестивал“ 2022 с медийното партньорство на cultureONE.

В основата на тази инициатива са три прекрасни дами – талантливата цигуларка Зорница Иларионова, която свири в ансамбъл с Мартина Табакова (пиано) и известната оперна певица Гергана Николаева (мецосопран). В програмата се включват също тенорът Марио Николов и виолончелистът Кристиян Чернев. Музикантите са подбрали някои от най-красивите песни на Франц Шуберт, сред които са “Ave Maria“, „Серенада“, „На музиката“ и други заглавия. От инструменталните шедьоври публиката ще чуе виртуозната Соната за цигулка и пиано в ла мажор, наречена “Grand Duo”, както и Клавирното трио №2 – една крупна творба, създадена от Шуберт в последните месеци от неговия живот. Билетите за концерта са в продажба на www.ticketsbg.com и на мястото на събитието един час преди концерта. 22-рото издание на „Европейски музикален фестивал“ се реализира под патронажа на кмета на София г-жа Йорданка Фандъкова и с финансовата подкрепа на Министерството на културата, Национален фонд „Култура“ и Столичната община – Календар на културните събития на СО за 2022 г.

https://www.youtube.com/watch?v=3n474RRACfg&t=2s

Подготвяйки музикалната програма за 26 април, Гергана, Зорница и Мартина решават да отправят и своето специално послание за мир към публиката и към света, особено в контекста на сложната обстановка в Европа в този момент. Те заснемат видео клип на песента “Ave Maria” в нов аранжимент за глас, цигулка и пиано. В навечерието на светлите Великденски празници трите изпълнителки се стремят да покажат значението на една от най-големите човешки ценности, която виждаме, че светът така лесно може да изгуби. Заснемането и реализацията на клипа са осъществени от Велислава Костадинова – режисьор, оператор и монтаж, Христо Стефанов – оператор и монтаж и Павел Стефанов – звукозапис. Премиерата в YouTube бе на 1 април от 18.00 ч. в Youtube канала на “Кантус Фирмус”  https://youtu.be/3n474RRACfg

Гергана Николаева, снимка: Cantus Firmus

Гергана Николаева завършва НМА “Проф. Панчо Владигеров“ в класа на доц. Ирена Бръмбарова, а през 2004 г. получава магистърска степен в НБУ в класа на Александрина Милчева. През 2009 г. е финалист на международния бароков конкурс за оперни певци „Ritorna Vincitor“, Италия. Чаровната певица печели известност с успешната реализация на албума „Pop meets Classic“, в който участват също Орлин Горанов, Силвия Кацарова, Тони, Лео, Камен Воденичаров и др. Певицата е създател на проекта „Всеки може да пее…с Гергана Николаева“, а през септември 2020 г. бе представена нейната първа стихосбирка „Събудих се и беше утре“, която има и социална кауза. Гергана Николаева е и солист на Представителен ансамбъл на въоръжените сили. Пред 2017 г. Гергана е номинирана за наградата „Кристална лира“ и получава специалната награда на Съюза на македонските музикални дейци, а през 2019 г. е с номинация за “Жена на десетилетието“. През юли т.г. тя ще участва в мюзикъла „Парижката Света Богородица“ в постановка на Старозагорската опера.

Зорница Иларионовa, снимка: Cantus Firmus

Зорница Иларионова завършва с отличие НМУ в София в класа по цигулка на своята майка Благородна Танева. Продължава образованието си в Кралската академия за музика „Кралица София“ в Мадрид, както и в класа по цигулка на проф. Марио Хосен в НБУ. Специализира и при именития проф. Захар Брон. Още докато учи, започва активно да концертира у нас, в Испания, Швейцария, Австрия, Франция, Германия, Турция. През 2020 Зорница спечели приза на публиката „Музикант на годината 2019”, при това в две категории –  „Активна творческа дейност“ и „Ансамбъл на годината“ – в дуо с пианистката Мартина Табакова. Носител е на първа награда от Международния конкурс за млади изпълнители в Москва, на Международния конкурс „Леополд Белан“ в Париж. Носител на голямата награда от Международния конкурс за млади изпълнители “Охрид”, както и на престижния конкурс „Rudolf Bashai“ в Санкт Петербург.

Мартина Табакова, снимка: Cantus firmus

Мартина Табакова свири на пиано от 5-годишна възраст и завършва НУМСИ „Проф. Панчо Владигеров“- Бургас. По-късно се дипломира с магистърска степен от НМА „Проф. Панчо Владигеров“, София. Израства професионално и творчески благодарение на педагозите проф. Дмитрий Башкиров и Марина Капацинская. Участва в майсторските класове на Борис Блох, Жан-Бернар Помие, Паоло Поличе и други. Лауреат е на национални и международни конкурси, между които конкурсите „Carl Filtsch“,  „Tkaczewski“, Международен конкурс в Москва, „Lèopold Bellan“, „IMKA“, „Magic“, „Панчо Владигеров“, „Светослав Обретенов“, „Музиката и земята“, „Димитър Ненов“ и др. Мартина Табакова и Зорница Иларионова са носители на престижната награда “Музикант на годината” в категория “Ансамбъл на годината” 2019 на БНР.

Марио Николов, снимка: Cantus firmus

Тенорът и режисьор Марио Николов е едно от най-популярните лица на класическото музикално-сценично изкуство у нас. С бляскавите си изяви той очарова публиката на три континента като гастролира многократно в Европа, Япония и Америка. Творческата си кариера на сцената на Националния музикален театър „Стефан Македонски” в София започва през 1989 г., където изпълнява всички централни тенорови партии. Коронни в певческата му кариера са ролите на Граф Тасило в „Графиня Марица”, Айзенщайн в „Прилепът”, Княз Едвин в „Царицата на чардаша”, Баринкай в „Цигански барон”, Парис от „Хубавата Елена”, Данило от „Веселата вдовица”, Граф Цедлау от „Виенска кръв“ и много други. Марио Николов е учил оперно пеене във Висшето музикално училище във Виена и НМА „Проф. П. Владигеров” в София. Специализирал е в областта на изпълнителските изкуства и културния мениджмънт. Носител е на престижните отличия „Златна лира”, „Кристална лира”, „Музикант на годината” на БНР и много други. От 2018 г. е автор, сценарист и водещ на седмичното телевизионно предаване за класическа музика и джаз по БНТ 1 – „Вечната музика“.

Кристиян Чернев, снимка: Cantus firmus

Кристиян Чернев е роден в България. Музикалното му обучение преминава в Болонската консерватория във Франция и след това в НМА „Проф. Панчо Владигеров“ в София. Бил е водач на виолончеловата група на Плевенска филхармония. През 2000 г. става втори водач на Филхармоничния оркестър „Ква-Зулу Натал“ (Южна Африка), а от 2007 г. е водач и във Филхармонията на Кейптаун.

От 2009 г. работи като преподавател по виолончело в Южноафриканския колеж по музика към университета в Кейптаун. Между 2006 и 2015 г. преподава виолончело и в Международното германско училище в Кейптаун, Южна Африка. Носител е на Първа награда от Международния конкурс в Херан, Чехия и Първа награда от Националния конкурс „Св. Обретенов“ в Провадия.

22-рото издание на „Европейски музикален фестивал“ ще се проведе от 19 април до 8 ноември 2022 г. В програмата ще вземат участват над 500 артисти от седем страни. Гости на фестивала т.г. ще бъдат световноизвестният цигулар Пинкас Цукерман от САЩ, младият британски пианист Джулиан Тревелиян, звездата на фадото Камане от Португалия и много други артисти. С нови проекти ще се представят и изявените български музиканти Людмил Ангелов, Мила Георгиева, Максим Ешкенази и др. Във фокуса на фестивалната програма е творчеството на композиторите В.  А. Моцарт, Фр. Шуберт, както и на големите  български автори Л. Николов, Ал. Райчев, П. Хаджиев и В. Стоянов, чиито годишнини ще бъдат отбелязани с концерти. Няколко събития от програмата са посветени и на 20-годишнината на Оркестъра на Класик ФМ радио. Фестивалът се реализира под патронажа на кмета на София г-жа Йорданка Фандъкова и с финансовата подкрепа на Министерството на културата, Национален фонд „Култура“ и Столичната община – Календар на културните събития на СО.

Previous article ЧРД на Румен Бояджиев от ФСБ
Next article “Цигуларят на XXI век“ Рей Чен с първи концерт в България
Искра Ангелова е българска журналистка, актриса, преводачка, продуцентка и писателка. Тя завършва с отличие 22-ра гимназия в София и печели Националната олимпиада по литература, с което е приета в специалност Българска филология в СУ „Климент Охридски“. Междувременно я приемат и в специалността Актьорско майсторство за драматичен театър в НАТФИЗ в класовете на проф. Димитрина Гюрова и Пламен Марков, и на Леон Даниел, Ивайло Христов и Меглена Караламбова, както и в специалността Театрознание. Искра завършва едновременно актьорско майсторство и българска филология. Две години е на щат в Сатиричния театър, играе в няколко представления там, както и в театър „Сълза и смях“, води различни детски и младежки рубрики в БНТ и участва във филми на Студио „Екран“, както и в рубриката „Телевизионен театър“. Прави първите си интервюта като журналист за сп. „Театър“. През пролетта на 1996 г. тя спечелва стипендията Фулбрайт на американското правителство и през 1997 г. заминава, за да учи телевизионна и радио журналистика в университета „Емерсън“ в Бостън, САЩ. Докато следва, Искра се явява на кастинги и играе Нина Заречная в „Portal Theatre“ в Бостън, както и снима в няколко филма. След като завършва магистратурата си и стажува като репортер в местните канали на NBC и ABC News в Бостън, тя се явява на интервю за втори продуцент на сутрешния блок на CBS в Ню Йорк и го печели. Там Искра отразява войната в Косово, прави репортажи за престрелките в училищата, ураганите и др. горещи новини, подготвя интервютата с актьори като Дъстин Хофман, Глен Клоуз и Хю Грант, режисьори като Мартин Скорсезе и музиканти като Уинтън Марсалис и Марая Кери, но големият ѝ пробив е интервюто с беглец от ФБР, по което известното публицистично предаване „60 минути“ на телевизията прави цял епизод. Поради регламента на Фулбрайт, Искра трябва да се върне в България. Тя се явява на интервю още във Fox News в Ню Йорк и така става един от създателите на сутрешния блок на bTV “Тази сутрин“ в България, където е водещ. Между 2002-2005 г. Искра е главен редактор и водещ на сутрешния уикенд блок по Нова телевизия „У нас“. От 2005 до 2019 г. тя е главен редактор, сценарист и водещ на културното токшоу по БНТ „Нощни птици“, където е канила най-изявените, интересни и свободомислещи хора на изкуството у нас, както и световни звезди от ранга на Вим Вендерс, Джон Лоутън, Серджо Кастелито, Маргарет Мацантини, Джон Савидж, Лоренцо Ламас и др. През 2019 г. предаването е спряно с неясни мотиви. Междувременно Искра е автор на няколко документални филма за писателките Лаура Ескивел, Елиф Шафак и Юлия Кръстева, като вторият ѝ филм за Кръстева „Кой се страхува от Юлия Кръстева?“ открива фестивала „Master of Art“ през 2017 г. и е показан в рамките на LIDF – London International Film Festival – в Лондон и Париж. Тя е съосновател на „Общество Айн Ранд“ в България, както и редактор на „Атлас изправи рамене“ на авторката. През последните 2 години Искра работи над онлайн интерактивна енциклопедия „Мамапедия“, която става сайт на годината за 2020 г. според публиката на bgweb.bg. Искра Ангелова е горд носител на наградата на Съюза на българските журналисти за специален принос за 2019 г. Искра е била преподавател по сценична реч на два класа в НАТФИЗ, а през последните години превежда няколко книги и пиеси, в които и играе, като „По-близо“ и „Красиви тела“. Те имат дълъг живот на българска сцена, второто наскоро постигна рекордните 14 години на пълни салони. Откакто е в България, тя снима в няколко американски филмови продукции и играе на сцените на Народен театър „Иван Вазов“, Театър „Българска Армия“, Варненски театър, „Сълза и смях“, Младежки театър „Николай Бинев“, Модерен театър, галерия „Етюд“ и др. Тя става сред най-четените автори на сайта Offnews, а статията ѝ за сп. „Артизанин“ от 2019 г. „Краят на елитите“ има над 500 000 прочитания. През 2020/21 г. тя организира и представя поредица музикално-литературни четения, посветени на големите български поети Лилиев, Явров и Багряна със свои приятели – именити артисти и музиканти.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here