spot_img
-0.8 C
София
неделя | 29.01.2023 | 07:01:51

Поставиха бюст на композитора на Дунавското хоро Дико Илиев в Борисовата градина

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_imgspot_img

Бюстът се намира вляво от старата лятна сцена в парка, редом до други значими български композитори и музиканти – Панчо Владигеров, Филип Кутев.

Дико-Илиев
Снимка: личен архив

Дико Илиев е роден на 15 февруари 1898 г. в Карлуково, Луковитско в селско семейство, но от малък проявява интерес към музиката. Сам изработва върбова свирка, а когато е на 11 години за първи път чува звука на музикалния инструмент. Тогава се ражда мечтата му един ден да свири на нея. През 1911 г. Дико постъпва като ученик във военния духов оркестър на 16-ти Ловчански полк  в  град Орхание – дн. Ботевград. Тогава е само на 13 години. Започва да се учи на тромбон, тъй като местата за флигорна са заети и още след петия месец показва завидни умения и талант. Съдбата е добра орисница, защото Дико е включен да свири в оркестъра.

Интересна е следната ученическа история. Веднъж малкият Дико написва върху черната дъска нотите на своята първа творческа мелодия.  Диригентът на оркестъра строго пита кой е написал нотите и дали, ако се изтрият, може да ги напише отново. Дико изтрива написаното и повторно нанася нотите на петолинието, за което получава заслужена похвала.

През 1917 година на Добруджанския фронт пише и първото си авторско хоро – „Искърското“. Дико Илиев има богато творчество и в своята кариера аранжира народна музика за духови оркестри, а също създава и десетки авторски хора и китки. Малко известен факт е, че така популярните и любими на всички „Дунавско“ и „Добруджанско хоро“ са написани тъкмо от него. Други известни произведения на композитора са „Александрийка“, „Майски цветя“. Дико Илиев е автор и на 56 народни хора, няколко ръченици, 16 марша, 7 китки и 1 рапсодия, а също и на редица градски шлагери.

На името на българския композитор е кръстен ледник на остров Александър в Антарктика, чест, която не може да се подмине. В Монтана се провеждат Празници на духовите оркестри „Дико Илиев”, които събират множество почитатели на народната музика.

В Оряхово през август ежегодно се организират Панаирни дни, в чиято програма задължително се включват изпълнения на духови оркестри и творби на Дико Илиев.

През 2014 г. композиторът посмъртно е удостоен със званието „Почетен гражданин на Община Луковит”. Дико Илиев си отива от този свят на 30 ноември 1984 година, но паметта му още е жива, както и неговите произведения, които продължават да радват много българи у нас и по света.

Дико Илиев, снимка Facebook
- РЕКЛАМА -spot_imgspot_img
Ирен Петрова
Ирен Петроваhttp://www.cultureone.bg
Ирен Петрова е българска журналистка, поетеса и писателка. Завършила е СУ „Св. Климент Охридски” със специалности Онлайн журналистика и медии, Социална педагогика и Авторски театър. Като част от трупата на Театър-лаборатория „Алма Алтер” участва в няколко международни театрални фестивала – в Тунис, Мароко, Иран и Русия. През 2017 г. печели специално отличие за публицистика от фондация „Васа Ганчева” за сериозното ѝ отношение към проблемите на културата и театралната критика, художествената проза и поезията. Автор е на книгите „Процеп към Париж” и „Скъпа Лилит”. Нейни стихотворения са превеждани на английски, френски, италиански, гръцки и турски език. По време на пандемията създава поредицата онлайн четения на поезия (10-минути поезия), в които представя български и чуждестранни поети.
Последни
- РЕКЛАМА -spot_img
Вижте още
- РЕКЛАМА -spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here