spot_img
-0.8 C
София
петък | 27.01.2023 | 04:01:44

Праплеменницата на Яворов завещава цялото си имущество на фондация „Яворов“

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_imgspot_img

Проф. Димитрина Нанева, праплеменница на поета Пейо Яворов, беше намерена мъртва в апартамента си в София на ул. „Гео Милев“ в началото на януари тази година. Тя си отиде от този свят на 70 години, каза председателят на фондация “Яворов” Тодор Иванов пред БТА.

Завещанието е направено пред софийски нотариус на 24 ноември 2016 г. В него пише, че проф. Нанева дарява на фондацията два апартамента в София и вила в Костенец. Нейната воля е жилището ѝ на ул. „Драговица“ в столицата да се ползва от двама студенти от Чирпан, които учат медицина в продължение на пет години, на всеки един от тях да се изплаща стипендия от 200 лева, семестриалните им такси, както и да се покриват комуналните разходи на жилището.

Проф. Димитрина Нанева, снимка: hristianstvo.bg

Проф. Нанева изразява писмено волята си гробът на Яворов в парцел 46, ред 8/9, гробно място 7, в Централни софийски гробища в квартал „Орландовци“, да бъде обявен за паметник на културата, а грижата за него да поеме фондация „Яворов“.

От фондацията са очаквали проф. Димитрина Нанева да участва в традиционните чествания по повод 144-та година от рождението на поета на 13 януари, но преди празниците тя се обадила, че е преболедувала Ковид-19 и все още трудно се възстановява.

По думите на Тодор Иванов „проф. Нанева беше изключително деен член на фондацията. Знаем, че тя ще бъде погребана до гроба на Яворов, защото мястото е било откупено от семейството ѝ за вечни времена”.

Повече за проф. Димитрина Нанева:

Димитрина Нанева е родена през 1952 г. в родната къща на Пейо Яворов в Чирпан, която е превърната в музей по личните указания на цар Борис ΙΙΙ. Това става след унищожителното земетресение през 1928 г., разрушило града и околните села. Завършва философия в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ през 1976 г. През 1980 г. защитава докторска дисертация в Санкт Петербург. Професор е по политология и дългогодишен преподавател в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Тя е била и член на редакционната колегия и постоянен автор в списание „Един завет“. 

Проф. Димитрина Нанева е правнучка на сестрата на поета Екатерина, припомни пред БТА Тодор Иванов. Той уточни, че тя и оперната певица Явора Стоилова са последните живи потомки на Пейо Яворов, но и двете нямат наследници. Родителите на Яворов са имали пет деца, но от тях единствено любимата сестра на поета Екатерина оставя наследници: Найден, Малина и най-малката Ганка. Найден и Малина са починали през 1965 г., Найден няма деца, а Малина има една дъщеря Екатерина и от нея внучка – Димитрина. Най-малката сестра Ганка има дъщеря, кръстена на поета – Явора Стоилова. Тя също има дъщеря – Василия, която почина през 2012 година, обясни пред БТА Тодор Иванов родовата история на прочутия поет и революционер от Чирпан.

- РЕКЛАМА -spot_imgspot_img
Ирен Петрова
Ирен Петроваhttp://www.cultureone.bg
Ирен Петрова е българска журналистка, поетеса и писателка. Завършила е СУ „Св. Климент Охридски” със специалности Онлайн журналистика и медии, Социална педагогика и Авторски театър. Като част от трупата на Театър-лаборатория „Алма Алтер” участва в няколко международни театрални фестивала – в Тунис, Мароко, Иран и Русия. През 2017 г. печели специално отличие за публицистика от фондация „Васа Ганчева” за сериозното ѝ отношение към проблемите на културата и театралната критика, художествената проза и поезията. Автор е на книгите „Процеп към Париж” и „Скъпа Лилит”. Нейни стихотворения са превеждани на английски, френски, италиански, гръцки и турски език. По време на пандемията създава поредицата онлайн четения на поезия (10-минути поезия), в които представя български и чуждестранни поети.
Последни
- РЕКЛАМА -spot_img
Вижте още
- РЕКЛАМА -spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here