Home Настолна книга Праплеменницата на Яворов завещава цялото си имущество на фондация „Яворов“

Праплеменницата на Яворов завещава цялото си имущество на фондация „Яворов“

Праплеменницата на Яворов завещава цялото си имущество на фондация „Яворов“

Проф. Димитрина Нанева, праплеменница на поета Пейо Яворов, беше намерена мъртва в апартамента си в София на ул. „Гео Милев“ в началото на януари тази година. Тя си отиде от този свят на 70 години, каза председателят на фондация “Яворов” Тодор Иванов пред БТА.

Завещанието е направено пред софийски нотариус на 24 ноември 2016 г. В него пише, че проф. Нанева дарява на фондацията два апартамента в София и вила в Костенец. Нейната воля е жилището ѝ на ул. „Драговица“ в столицата да се ползва от двама студенти от Чирпан, които учат медицина в продължение на пет години, на всеки един от тях да се изплаща стипендия от 200 лева, семестриалните им такси, както и да се покриват комуналните разходи на жилището.

Проф. Димитрина Нанева, снимка: hristianstvo.bg

Проф. Нанева изразява писмено волята си гробът на Яворов в парцел 46, ред 8/9, гробно място 7, в Централни софийски гробища в квартал „Орландовци“, да бъде обявен за паметник на културата, а грижата за него да поеме фондация „Яворов“.

От фондацията са очаквали проф. Димитрина Нанева да участва в традиционните чествания по повод 144-та година от рождението на поета на 13 януари, но преди празниците тя се обадила, че е преболедувала Ковид-19 и все още трудно се възстановява.

По думите на Тодор Иванов „проф. Нанева беше изключително деен член на фондацията. Знаем, че тя ще бъде погребана до гроба на Яворов, защото мястото е било откупено от семейството ѝ за вечни времена”.

Повече за проф. Димитрина Нанева:

Димитрина Нанева е родена през 1952 г. в родната къща на Пейо Яворов в Чирпан, която е превърната в музей по личните указания на цар Борис ΙΙΙ. Това става след унищожителното земетресение през 1928 г., разрушило града и околните села. Завършва философия в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ през 1976 г. През 1980 г. защитава докторска дисертация в Санкт Петербург. Професор е по политология и дългогодишен преподавател в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Тя е била и член на редакционната колегия и постоянен автор в списание „Един завет“. 

Проф. Димитрина Нанева е правнучка на сестрата на поета Екатерина, припомни пред БТА Тодор Иванов. Той уточни, че тя и оперната певица Явора Стоилова са последните живи потомки на Пейо Яворов, но и двете нямат наследници. Родителите на Яворов са имали пет деца, но от тях единствено любимата сестра на поета Екатерина оставя наследници: Найден, Малина и най-малката Ганка. Найден и Малина са починали през 1965 г., Найден няма деца, а Малина има една дъщеря Екатерина и от нея внучка – Димитрина. Най-малката сестра Ганка има дъщеря, кръстена на поета – Явора Стоилова. Тя също има дъщеря – Василия, която почина през 2012 година, обясни пред БТА Тодор Иванов родовата история на прочутия поет и революционер от Чирпан.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here