Home Детски кът Празнуваме вечното дете Ерих Кестнер

Празнуваме вечното дете Ерих Кестнер

Празнуваме вечното дете Ерих Кестнер
Романи за деца

Роден на днешния ден преди 123 години в Дрезден, Германия, Кестнер израства в бедно семейство. Прекъсва образованието в училището за учители, защото е изпратен в армията по време на Първата световна война. Успява да завърши по-късно, дори печелейки стипендията на град Дрезден.

Пише най-активно в Берлин през периода 1927-1933, като с най-голям успех са посрещнати книгите му „Емил, малкият детектив“, „Антон и Точица“ и „Двойната Лотхен“. Първата от тях е продадена в над 2 милиона копия в Германия и е преведена на над 50 езика. 

Войната белязва живота и творчеството му и през сатирата и хумора, той застъпва много сериозни социални теми. Ако детските му книги са ведри и забавни, то песимизмът и отчаянието обгръщат творбите му за възрастни, разкривайки мрачното и обречено битие на съвременниците му.

Пацифизмът му е причината да бъде преследван от Гестапо и да изживее най-големия си ужас като писател. Едва 34-годишен той безмълвно наблюдава как нацистите изгарят книгите му в центъра на Берлин.

Обявен за един от най-добрите немски писатели на миналото столетие, той вярва, че: „Само тези, които растат, но и остават деца, са хора.“

Малка математическа задача

Самичък ли си, нищо не върви.
И всички се изпълват с гняв.
Създават колектив и делови
си вярват, че на път са прав.
Народът гледа много търпелив
към бъдещето с грейнал лик.
Ала промяна няма! Кой е крив?

Задача за математик:
Хиляда нули ако наредиш,
какво излиза на бял свят?
С число безкрайно да ги умножиш,
все същото е: както да въртиш,
добиваш нула в резултат.

Статуя на Ерих Кестнер от музея в Дрезден

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here