Home Новини Предлагат на търг „Портрет на дама“ от Рубенс през март

Предлагат на търг „Портрет на дама“ от Рубенс през март

Предлагат на търг „Портрет на дама“ от Рубенс през март
снимка: Czarek Sokolowski

Шедьовърът на Рубенс „Портрет на дама“ ще бъде предложен на търг през март от водещата полска аукционна къща ДЕСА Уникум, съобщи Асошиейтед прес, цит. по БТА.

Масленият портрет от фламандския майстор е с предварителна оценка от 18 милиона до 24 милиона злоти (4,5 милиона до 6 милиона щатски долара). Картината принадлежи на британец. Търгът ще е във Варшава на 17 март.

„Това изключително произведение на изкуството, едно от най-ценните в света, си проправи път към нас“, сподели президентът на ДЕСА Юлиуш Виндорбски на пресконференция. „Ние изживяваме мечтата на всяка аукционна къща в света.”

Според експерти портретът е нарисуван в годините между 1620-1625. може да е или на първата съпруга на Рубенс Изабела Брант, или на жена от семейството на бижутерите Дуарте – съседи на художника.

В миналото картината е принадлежала на британския художник от 17-ти век сър Питър Лели. За последно е показана публично през 1965 г.

През 2020 г. друг портрет на художника – „Портретът на млада жена, половин дължина, с верижка“ беше продаден за почти 4 милиона паунда в аукционна къща Кристис в Лондон.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here