Home Музика и танци „Цветовете на любовта“ е новият български балет, който ще оцвети Музикалния театър

„Цветовете на любовта“ е новият български балет, който ще оцвети Музикалния театър

„Цветовете на любовта“ е новият български балет, който ще оцвети Музикалния театър
Цветовете на любовта, снимка: Емелина Горчева

На 16 март от 19.00 часа на сцената на Музикалния театър в София е премиерата на балета „Цветовете на любовта“.

Танцовият спектакъл „Фолклор, класика и съвременност“ – световна премиера „Цветовете на любовта“ се реализира като копродукция между Националната музикална академия и Държавен Музикален и Балетен Център – София.

Хореографията е дело на доайена на българския балет, примабалерината, педагог и Доктор хонорис кауза на НМА „Проф. Панчо Владигеров“ доц. Калина Богоева, както и на млади, талантливи хореографи, студенти и дипломанти на НМА, бивши възпитаници на НМА, сред които хореографът Светлин Ивелинов –  худ. ръководител на Балетния състав при ДМБЦ, Антоанета Алексиева – хореограф, балетен репетитор и педагог, както и  хореографите артисти от балет „Арабеск“ – Ангелина Гаврилова, Асен Наков и Константина Ханджиева.

Спектакълът реализира най-смелите идеи на младите творци и съчетава характерни фолклорни танци с класическите образци и съвременните техники в балетното изкуство.

Цветовете на любовта, снимка: Емелина Горчева

Балетът „Цветовете на любовта“ по идея на доц. Калина Богоева е най-новият проект на младата българска композиторка гл. ас. д-р Емелина Горчева. Решен изцяло и единствено чрез средствата на танца, пластиката на живото тяло и художественото осветление, фокусиран в сферата на духа, съзвучен с вътрешните импулси, копнежи, движения, балетът разкрива най-тъмните кътчета на нашето несъзнавано по отношение на любовта и собствените си емоции и преживявания.

Музиката извайва и преплита контрастни и динамични състояния чрез определени инструменти, на които е поверена водеща функция. Те насочват вниманието и фокусират с малко изразни средства, без излишна претрупаност и показност.

Композиторът Емелина Горчева, носител на 10 награди от различни конкурси по композиция, като 5 от тях – международни, включително за най-добра филмова музика от европейски композитор, споделя:

 „В процеса на създаване на балета „Цветовете на любовта“ с доц. Калина Богоева често обсъждахме как в съвремието все по-рядко говорим за нашите чувства. Сякаш темата умишлено се избягва. Ето защо една от основните линии в спектакъла е именно тази, да се обърнем към себе си и всичко, което ни вълнува, да се взрем в онези скрити кътчета на душевността, които умело прикриваме, да надникнем в дълбините на собствените си емоции. Вярвам, че ще успеем да потопим публиката в цветовата палитра от музика и танц и ще отключим имагинерни простори.“

Билети тук.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here