Home Киноман „Рибена кост“ на Драгомир Шолев ще открие Балканския конкурс на София Филм Фест

„Рибена кост“ на Драгомир Шолев ще открие Балканския конкурс на София Филм Фест

„Рибена кост“ на Драгомир Шолев ще открие Балканския конкурс на София Филм Фест
"Рибена кост", снимка: Фейсбук

Новият филм на Драго Шолев „Рибена кост“, който ще се излъчва от 11.03 в кината, ще бъде част от София Филм Фест 2022 г. Филмът е с участието на Деян Донков, Сузи Радичкова, Валентин Андреев – Рафе, Мариана Антонова, Мария Суфиева, Глория Петкова, Ели Колева и други. Сценарият е на Драго Шолев, Емануела Димитрова и Георги Мерджанов. Оператор е Ненад Бороевич („Аве“, „И после светлина“, „18 процента сиво“, „Мисия Лондон“). Музиката е на Никола Груев-Kottarashky.

„Рибена кост“, снимка: Фейсбук

Сюжетът в лентата проследява цели девет истории. Самият режисьор споделя, че филмът е сниман в продължение на осем години.
“Става дума за нещо като кост на рибата, в която отделните костици са свързани в един гръбнак на принципа, на който е оформена костта. Историите са вдъхновени от живота. Първопричина за този филм е един бивш концесионер на плажа “Корал“ – Атанас Русев, който в своя блог беше описал как държавата реагира на тези непрекъснато изхвърляни мъртви делфини. Когато го прочетох, си казах, че това е филм.“ – споделя режисьорът.
„Процесът беше дълъг, защото в България трудно се прави кино и понякога стигаш до задънени улици и много затворени врати, а докато отключиш всички, минава време. Това е нещо, с което трябва да се примириш“ – допълва Шолев.

Сюжет: Иво е концесионер на плаж на морето. Той открива поредния мъртъв делфин, но отказва да го погребе и иска разследване, защото по трупа има следи от куршуми. Обитателите на къмпинга са въвлечени, в развихрилата се война с институциите. Филмът показва девет истории на деветима души, техните гледни точки и реакции към трагичната случка и абсурдния свят.

„Рибена кост“, снимка: Фейсбук

Драгомир Шолев завършва анимация и кинорежисура в НАТФИЗ. Има огромен успех и множество награди за своето творчество. Започва с късометражните си филми „Семейство“, „Хабанера“ (награда за анимационен дебют на фестивала „Златен Ритон“ 2003), „Преди живота, след смъртта“ и „Посредникът“, снима документалния „Сега и завинаги“, дебютният му пълнометражен игрален филм „Подслон“ (2010) печели Голямата награда, Наградата „Кодак“ и Наградата на публиката, МКФ София 2011, международна премиера на МКФ в Сан Себастиан. През 2019 г. „Прасето“ печели на МКФ София специалната награда на журито, Голямата награда за български филм и наградата на ФИПРЕССИ.

Новата му лента „Рибена кост“ спечели наградата на СБФД за най-добър филм на Фестивала на българския игрален филм „Златна роза“ (2021), както и взе приза за операторско майсторство.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here