Home Киноман Премиерен филм с Жулиет Бинош на 26-ия София Филм Фест

Премиерен филм с Жулиет Бинош на 26-ия София Филм Фест

Премиерен филм с Жулиет Бинош на 26-ия София Филм Фест
"Двете страни на острието", снимка: СФФ

София Филм Фест е първият фестивал в света след Берлин, който ще представи творбата „Двете страни на острието“ на легендарната режисьорка Клер Дени. На 10 март 2022 г. в Зала 1 на НДК от 19.00 ч. на откриването на 26-тият София Филм Фест, зрителите ще могат да се докоснат до носителя на „Сребърна мечка“ от Берлинале 2022.

„Двете страни на острието“, снимка: СФФ

Главните роли са поверени на великолепните Жулиет Бинош и Венсан Линдон. Сюжетът проследява отношенията в една семейна двойка, която има стабилна връзка в продължение на десетилетие. Оказва се, че Сара не е безразлична към… най-добрия приятел на своя съпруг.

Клер Дени, снимка: СФФ

Клер Дени е легенда. След смъртта на Анес Варда е смятана за първата дама на френското кино. Част от филмите ѝ се фокусират върху проблемите на колониализма в Африка и последиците от него. Началото на пътя ѝ в киното е като асистент-режисьор на Вим Вендерс в „Париж, щата Тексас“ (1984) и „Криле на желанието“ (1987), както и на Джим Джармуш в „Извън закона“ (1986). Още с дебютния си пълнометражен филм „Шоколад“, създаден преди 34 години, Клер Дени е номинирана за „Златна палма“; три от филмите ѝ през следващите години са номинирани за „Златен лъв“. Определяна от медиите като силна и целеустремена натура, дори и на 75 години Клер Дени демонстрира перфектна форма и поддържа удивително темпо в творческия процес.

Филмът „Двете страни на острието“ се представя в партньорство с Френския институт в България и посолството на Франция по случай Председателството на Франция на Европейския съюз.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here