spot_img
-0.8 C
София
неделя | 29.01.2023 | 08:01:04

Премиерите на българските филми през пролетта

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_imgspot_img

През пролетните месеци на големия екран ще заблестят заглавията на няколко български филма, събрали в себе си любими български актьори и творци.

На 11.03 на голям екран излиза „Късата клечка“ на реж. Димитър Петков. С участието на Руслан Мъйнов, Китодар Тодоров и Никола Стоянов /Тино/.

Една зимна вечер. Трима обикновени служители на реда. Няколко невинни лъжи и една непростима тайна, която трябва да бъде погребана.

„Късата клечка“. Снимка: Фейсбук

Порочни връзки, основани на страх и изнудване, мръсни тайни, които свързват отговорни хора; всичко това, което днес наричаме “зависимост”. Както клетката съдържа модела на цялото тяло, така и “Късата клечка” съдържа ДНК-то на нашето социалистическо минало и спорно настояще. На всеки режим, който не може да просъществува без насилие и терор. Навсякъде, където Страхът победи Разума и достойнството.

Събития от преди 40 години, които отекват в случващото се около нас и днес. Действието в „Късата клечка“ се развива в една съдбовна вечер през 1979 г, но историята разказва за настоящето.

Една невинна игра и един наивен новобранец. Лош късмет, който заплита жесток възел. Кой ще изтегли „Късата клечка“?

На 18.03 в киносалоните ни очаква премиерата на големия победител на „Златна роза“ 2021, а именно „В сърцето на машината“. Филмът е под режисурата на Мартин Макариев, със сценарист Борислав Захариев и оператор Андрей Андреев. Филмът е със специалното участие на македонската театрална и кино звезда Игор Ангелов и талантливите български актьори Александър Сано, Ивайло Христов, Юлиан Вергов, Христо Шопов, Башар Рахал, Христо Петков, Стоян Дойчев, Владимир Зомбори, Валери Йорданов и др.

Паралелно с премиерата в България, филмът има и голям успех в чужбина.

Действието на филма се развива в един от цеховете на завод, в който работят затворници, осъдени за тежки престъпления. Странно стечение на обстоятелствата изправя група от тях срещу надзорниците им и ръководството, като поставя на дълбоко, разтърсващо изпитание моралните граници на всеки от замесените, за да докаже, че човечността и надеждата могат да се родят на най-неочакваните места.

„Жълт олеандър“ излиза на българската сцена на 01.04.2022 г. Филмът е дело на сценариста Димитър Стоянович и режисьора Лъчезар Аврамов. В ролите влизат Китодар Тодоров, Мариан Вълев, Костадинка Аратлъкова, Стефани Ивайло и др.

„Жълт олеандър“, снимка: Фейсбук

На 08.04 излиза най-новият филм на режисьора Станимир Трифонов със заглавие „Блаженият“ по романа на Емил Андреев „Боби Блажения и Другия Американец“. Сценаристи са Емил Андреев и Боряна Милушева-Дукова, а в ролите влизат актьорите Стефан Денолюбов, Параскева Джукелова, Цветан Алексиев и Александър Тонев. Това е една от последните роли на Лорина Камбурова.

Филмът разказва за три епохи, проследявайки няколко човешки живота. Сюжетът разказва за една непорочна любов, търсенето на безценно лекарство и за случайната среща с бъдещия президент на САЩ, Джон Кенеди, които преобръщат живота на един обикновен човек. Бомбардировките в София през януари 1944 година погубват разсъдъка на младия Боби, но той спасява невинната си душа.

„Блаженият“, снимка: Фейсбук

Също на 08.04 е премиерата на „Спекуланти“ на Георги Костов. Участие във филма ще вземат актьорите Мариан Вълев, Алек Алексиев, Радина Кърджилова, Дарин Ангелов, Димитър Баненкин, Пламен Манасиев, Стоян Дойчев, Стоян Радев, Боряна Братоева, Павела Апостолова и много други обичани лица от родното кино.

Сюжетната линия във филма разказва историята на млад университетски преподавател, чиято любима го напуска заради по-заможен мъж. Това стимулира главния герой от учен се превръща в борсов играч и се насочва към финансовата сфера и капиталовите пазари.

На 29.04 ще видим премиерно в кината и „До последния каприз“ на Иван Юруков. В ролите влизат: Милена Аврамова, Светлин Русев, Георги Тенев, Стоян Младенов, Мартин Тодоров, Петър Тодоров и др.

Сюжетът разказва за две деца с разпалено въображение – Марти и Пепи. Те откриват револвер и започват да търсят собственика му. Техният учител води друго разследване за самотния, гениален цигулар, който най-мистериозно умира, след като изсвирва “24 Каприза” на Паганини. Кой натиска спусъка? Духът на Паганини оживява по най-неочаквания начин.

„До последния каприз“, снимка: Фейсбук
- РЕКЛАМА -spot_imgspot_img
Дарина Шопова
Дарина Шоповаhttp://www.cultureone.bg
Дарина Шопова е родена в София на 13.11.1987г. /паднало се е петък 13 и винаги този ден й носи късмет/. От три годишна съчинява истории и стихове. Майка е на две момиченца. Автор на сценарии, стихове, разкази, реклами, корпоративни и вайръл видеа, филми и ПР кампании. Занимава се с литература, кино и телевизия. Има награди и грамоти от литературни и сценарни конкурси. Заедно с това, участва в литературни четения, творчески академии и семинари. Завършва магистратура „Филмово и телевизионно изкуство“ в Нов български университет. Завършила е бакалавър „Масови комуникации“ в Нов български университет. Преди това е завършила Текстилен техникум и Бизнес колеж. Вярва в силата на усмивката и добротата!
Последни
- РЕКЛАМА -spot_img
Вижте още
- РЕКЛАМА -spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here