spot_img
-0.8 C
София
неделя | 29.01.2023 | 08:01:56

Радиосимфониците посвещават пролетния си концерт на Украйна

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_imgspot_img

Концертът, който Симфоничният оркестър на БНР трябваше да изпълни на 11 март под мотото „Класично и романтично“, ще претърпи известни изменения. Ситуацията в Украйна изисква съпричастност от всеки – независимо дали е обикновен гражданин, военен или артист.

Затова Радиосимофниците се присъединяват към инициативата на водещи оркестри, сред които Берлинската филхармония, Берлинското радио, Лондонския филхармоничен оркестър, оркестърът на Френското радио, симфоничният оркестър „Джузепе Верди“ в Милано, кралският Концертгебау оркестър в Амстердам и др. и посвещават предстоящия си концерт на пострадалите от военните действия на Русия украинци.

„За съжаление, музиката не може да спре войната, но безразличието няма да помогне да я разберем“, казват от радиото. Затова и предварително обявената програма на вечерта в зала „България“ се променя – казва главният диригент на оркестъра Марк Кадин, цит. по БТА.

На концерта трябваше да прозвучат произведения от Брамс и Уилям Уолтън, но програмата ще бъде отчасти изменена. В първата част все пак ще чуем концерта за цигулка и оркестър на английския композитор Уилям Уолтън, в който солист ще е Лия Петрова. Втората част на концерта ще бъде посветена на Украйна.

„Трагедията, която се разгръща сега в Украйна, вече донесе немислими човешки жертви и страдания. Виждаме ужасяващи кадри с разрушени градове и села. В един от тях, малкия украински град Тростянец, е повреден паметник от 18 век, имението на князете Галицини. В него често е гостувал Пьотр Илич Чайковски и именно там той написва своето първо симфонично произведение – увертюра „Буря“. Ще я изпълним заедно с още една творба „Тиха музика“ на големия украински композитор от Киев и наш съвременник Валентин Силвестров. Мир, спокойствие и тишина са ни необходими на всички, но преди всичко на жителите на Украйна“ – споделя още Марк Кадин.

- РЕКЛАМА -spot_imgspot_img
Ирен Петрова
Ирен Петроваhttp://www.cultureone.bg
Ирен Петрова е българска журналистка, поетеса и писателка. Завършила е СУ „Св. Климент Охридски” със специалности Онлайн журналистика и медии, Социална педагогика и Авторски театър. Като част от трупата на Театър-лаборатория „Алма Алтер” участва в няколко международни театрални фестивала – в Тунис, Мароко, Иран и Русия. През 2017 г. печели специално отличие за публицистика от фондация „Васа Ганчева” за сериозното ѝ отношение към проблемите на културата и театралната критика, художествената проза и поезията. Автор е на книгите „Процеп към Париж” и „Скъпа Лилит”. Нейни стихотворения са превеждани на английски, френски, италиански, гръцки и турски език. По време на пандемията създава поредицата онлайн четения на поезия (10-минути поезия), в които представя български и чуждестранни поети.
Последни
- РЕКЛАМА -spot_img
Вижте още
- РЕКЛАМА -spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here