Home Детски кът Разкази за щастието и театрални кукли в XXIV Национален фестивал на детската книга в Сливен

Разкази за щастието и театрални кукли в XXIV Национален фестивал на детската книга в Сливен

Разкази за щастието и театрални кукли в XXIV Национален фестивал на детската книга в Сливен
pixabay

XXIV Национален фестивал на детската книга ще се проведе от 11 до 13 май 2022 г., в гр. Сливен.

Единственият по рода си форум у нас, посветен на детската книга, реализира редица инициативи, които провокират въображението и творчеството на децата и тийнейджърите от цялата страна и от българските общности в чужбина.

Тази година организаторите на Фестивала обявяват два конкурса.

Национален литературен конкурс на тема “Истории от магазинчето за щастие”, в който могатда участват деца и юноши на възраст от 7 до 18 години, разделени в три възрастови групи: 7–10 години, 11–14 години, 15–18 години.

Участниците изпращат до 2 литературни творби (разказ, приказка, стихотворение) специално създадени за конкурса, с обем до 5 стандартни компютърни страници (60-66 символа на ред, 28-30 реда на страница). Творбите, с обозначени на тях: трите имена, възраст (навършени години), училище, адрес, телефон и e-mail за контакти, се изпращат на e-mail: на reglibsliven@iradeum.com в срок до 18.03.2022 г.

Отличените литературни произведения ще бъдат издадени в сборник.  

XI Национален конкурс за изработване на театрални кукли на любими литературни герои, в който могатда участват деца и юноши на възраст от 7 до 16 години, разделени в три възрастови групи: 7–10 години, 11–14 години, 15–16 години.

Всеки участник има право да представи до 2 броя кукли, с височина по-голяма от 35 см. Куклите за конкурса се изпращат до 05.04.2022 г., с обозначени на тях: трите имена, възраст (навършени години), училище, адрес, телефон и e-mail за контакти, се изпращат на адрес:

8800 гр. Сливен
ул. “Никола Карев” № 1
Регионална библиотека “Сава Доброплодни”
За Националния конкурс за изработване на театрални кукли на любими литературни герои

Фестивал на детската книга/СБЖ архив

Националният фестивал на детската книга се провежда ежегодно през м.май от 1999г. Гости на Фестивала са автори, издатели, книгоразпространители, библиотечни специалисти от България и чужбина, педагози, психолози, представители на българските общности от чужбина и много деца.

Той се реализира по инициатива на Регионална библиотека „Сава Доброплодни” в партньорство с Министерството на културата, Община Сливен, Областна администрация – Сливен, ДАБЧ, най-големите детски издателства и др.

От 2004г., в рамките на Фестивала, се връчва и Национална награда “Константин Константинов” за принос в книгоиздаването за деца през предходната година. Наградата включва малка пластика, диплом и парична сума и се връчва в четири категории: голяма награда за цялостен принос и награди за: издателство, автор, илюстратор. Първият носител на наградата за цялостен принос е поетът Валери Петров.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here