Home Картини от една изложба Роби Уилиямс продава на търг произведения на Банкси, оценявани на повече от 12 милиона евро

Роби Уилиямс продава на търг произведения на Банкси, оценявани на повече от 12 милиона евро

Роби Уилиямс продава на търг произведения на Банкси, оценявани на повече от 12 милиона евро
Stop Wars, Banksy - снимка: Facebook

Една от най-популярните британски поп звезди през последните три десетилетия пуска на търг творби на един от най-известните съвременни художници в света.

Снимка: Facebook

Роби Уилямс, натрупал огромно състояние от продажби на записи и от концерти, продава три произведения на Банкси, анонимния уличен артист, чиято частично самоунищожена картина „Любовта е в кошчето“ спечели рекордните 25 милиона евро миналата година. През март 2021 г. друга негова творба „Променящ правилата“, почитаща здравните работници по време на пандемията, бе продадена за 16,75 милиона британски лири (19,5 млн. евро) в полза на британската здравна служба.

„Любовта е в кошчето“, снимка: Facebook


Първоначалната оценка на творбите от колекцията на Уилямс – „Kissing Coppers“, „Момичето с балона“ и „Vandalized Oils (Choppers)“ се равнява общо между 8 и 10 милиона евро.

„Тези творби обединяват културното наследство на две от най-големите британски звезди: Роби Уилямс и Банкси“, каза Хюго Коб от Сотбис. „Подобно на техния създател и на собственика си, те са язвителни, емблематични, непочтителни и уникални.”

„Kissing Coppers“, която изобразява двама британски полицаи от мъжки пол в страстна прегръдка, се появи за първи път на стената на кръчмата „Принц Албърт“ в Брайтън през 2004 г. Оригиналният стенопис беше премахнат през 2014 г., след като беше многократно вандализиран.

Kissing Coppers, снимка: Facebook

Това бива разтълкувано от аукционната къща „Сотбис“ като израз на подкрепа и апел към обществото за приемане на всяка една сексуална идентичности.

Версията на това произведение, която притежава Уилямс, е картина върху платно от 2005 г., която се оценява между 3 млн. до 4 млн евро.

„Момиче с балон“ направи своя дебют под моста Ватерло в Лондон през 2002 г. През 2018 г. неговата картина се самоунищожи в мига, в който беше продадена от Сотбис за над 1 млн. долара в Лондон. Малко след покупката в залата прозвучава аларма, след което се задейства скрита в рамката машина за унищожаване на документи. Пред смаяните погледи на всички картината става на парчета. Самият Банкси публикува снимка от търга в профила си в Инстаграм, с което доказа, че за него случилото се далеч не е изненада. „Самоунищожението“ на творбата беше световна сензация. Версията на Уилямс от 2006 г. е изобразена върху метал и е първата по рода си, която се появява на търг. Тя бе продадена за 3,4 млн. евро. Цената на друго копие на „Момиче с балон“ стигна 18,6 милиона британски лири на търг през октомври 2021 г., което бе рекорд за Банкси.

„Vandalized Oils (Choppers)“ от 2005 г. включва два военни хеликоптера, нарушаващи спокойния пасторален пейзаж. Творбата е част от поредица на Банкси, която наслагва техниката на графити изкуството върху класически маслени картини и бе продадена за 5,3 млн евро. Цената надвиши първоначалната оценка между 2,5 млн. лири и 3,5 милиона лири.

„Vandalized Oils (Choppers)“, снимка: Facebook

Уилямс каза, че вярва, че трите произведения на Банкси, които притежава, са „едни от най-добрите му творби“, а едно от нещата, които най-много му харесват в тях, е връзката им със стрийт арта. Той добави:

„като колекционери на произведенията на Банкси, вие ставате част от едно по-широко културно движение.“

Повече по темата можете да видите в следното видео:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here