Home Нашите новини Русе – една красива дестинация с богата история, която си заслужава да посетите

Русе – една красива дестинация с богата история, която си заслужава да посетите

Русе – една красива дестинация с богата история, която си заслужава да посетите
Снимка: Лилия Христова

Русе е един прекрасен град с много история и въпреки че не е популярен като туристическа дестинация, то определено има защо да го посетите. Градът е най-голямото българско пристанище на река Дунав, като мост над реката го свързва с румънския град Гюргево. Архитектурата в централната част на града е в стил барок и рококо от края на XIX и началото на XX в.

Русе е град с 23-вековна история, която започва с изграждането на тракийско селище, наследник на което през римско време става кастелът Сексагинта Приста. По време на османското владичество градът е преименуван на Русчук. Русе е един от най-големите центрове на българското Възраждане и важно средище на българското национално-освободително движение.

Там ви очакват паркове за приятни разходки и множество интригуващи забележителности, сред които първата публична библиотека, Историческият музей, Екомузей – аквариум, Доходното здание, къщите-музеи на Захарий Стоянов и баба Тонка и Националният музей на транспорта и съобщенията, където можете да видите първите локомотиви и вагонът, с който Фердинанд е дошъл към Две могили, където е подписан Манифестът за Независимостта.

В центъра на Русе се намира една от най-големите пешеходни зони у нас. Там се намира и символът на града – Паметника на свободата, където могат да се видят лъвовете, които разкъсват веригата на поробиреля, тъй като Русе е един от първите освободени градове.

Съвсем близо до него се намира сградата на операта, като до нея можете да видите най-старата черква в Русе – „Св. Троица”. Тя е вкопана в земята с почти два етажа. Строена е през 1632 г. и в двора тогава е посаден и дъб, който можете да видите в двора и и до днес, като той вече е на над 400 г.

Русе е и родното място на Елиас Канети – единственият нобелов лауреат, роден в България, носител на нобелова награда за литература. Към момента Търговска сграда „Канети” е превърната в арт пространство за по-абстрактни събития.

Русе е град с изключителен потенциал, който с надежда очакваме да бива развиван все повече занапред.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here