spot_img
-0.8 C
София
петък | 27.01.2023 | 02:01:20

Руските кинодейци с призив срещу войната в Украйна

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_imgspot_img

Впечатляващ брой от над 700 руски аниматори, художници, 3D-артисти, продуценти, режисьори и професионалисти, заети в сферата на киното се обединяват с гласа си срещу военните действия в Украйна.

Творците публикуваха отворени писма и петиция, с които застават в позиция за опазване на мира в района.

Имена в анимацията като Юрий Норщайн („Hedgegod in the Fog“, „Tale of Tales“), Игор Ковалиев („Rugrats“, „Преди любовта“), Андрей Хржановски („Носът или конспирацията на Маверик“), Константин Бронзит („Не можем да живеем без космос“) и по-млади режисьори като Саша Свирски, Дина Великовская и Ирина Рубина са единни в осъждането на войната;

Освен аниматорите, редом до тях в призива за мир застават и други руски кино дейци.

В сайта на киносъюза и професионалните киноорганизации в Русия е публикувано изявление в защита на мира, като списъкът с имената на творците, заставащи зад призива, непрекъснато се обновява и допълва.

Киносъюз Русия

„НЕ НА ВОЙНАТА

С болка и гняв приехме новината за началото на военните операции на Русия срещу Украйна.
Никакви национални, политически и геополитически ценности не могат да бъдат по-важни от основната и фундаментална – ценността на човешкия живот.
Настояваме за незабавно спиране на легализираното убийство на човек от човек, което е наречено ВОЙНА.
Призоваваме всички представители на всички творчески професии да се обединят около този призив и да приемат личен и корпоративен мораториум върху всяка форма на оправдаване, естетизиране, възвеличаване на държавното насилие, независимо от неговата оправданост.

председател на „КиноСоюз“
Алексей Попогребски, режисьор“

Творците подчертават тесните връзки между артистичните общности както на руските, така и на украинските режисьори в киното и издигат хуманизма пред милитаризма.

Изявление на анимационните режисьори от Русия; Снимка: facebook

Официално изявление на анимационните режисьори:

„Ние силно вярваме, че една война може да донесе само смърт, болка и разрушение и не може да бъде оправдана с нищо. Общността на украинските и руските анимационни режисьори е обединена и неразделна, работим заедно от много години. Анимационното изкуство е изкуство, което помага на хората да се чувстват хора. Не да убива, не да унищожава. А да обединява.

Днес виждаме нашите деца, нашите братя, изпратени да убиват онези, с които доскоро играеха в един и същи двор и гледаха едни и същи анимационни филми, без да правим разлика дали са руснаци или украинци.

Анимацията и изкуството като цяло винаги са подкрепяли духа на антимилитаризма. Вярваме, че настоящата военна акция е насочена не само към нашите украински приятели и колеги, но и към всички хора, човечеството и човешкото същество като цяло.

Ние сме против войната. Не искаме думите за нашия братски народ да се превърнат в кървав кошмар. Няма оправдание за бомбардировките и убийствата!…“

- РЕКЛАМА -spot_imgspot_img
Дарина Шопова
Дарина Шоповаhttp://www.cultureone.bg
Дарина Шопова е родена в София на 13.11.1987г. /паднало се е петък 13 и винаги този ден й носи късмет/. От три годишна съчинява истории и стихове. Майка е на две момиченца. Автор на сценарии, стихове, разкази, реклами, корпоративни и вайръл видеа, филми и ПР кампании. Занимава се с литература, кино и телевизия. Има награди и грамоти от литературни и сценарни конкурси. Заедно с това, участва в литературни четения, творчески академии и семинари. Завършва магистратура „Филмово и телевизионно изкуство“ в Нов български университет. Завършила е бакалавър „Масови комуникации“ в Нов български университет. Преди това е завършила Текстилен техникум и Бизнес колеж. Вярва в силата на усмивката и добротата!
Последни
- РЕКЛАМА -spot_img
Вижте още
- РЕКЛАМА -spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here