Home Култура САЩ върна на България шлем, който се предполага, че е принадлежал на Александър Македонски

САЩ върна на България шлем, който се предполага, че е принадлежал на Александър Македонски

САЩ върна на България шлем, който се предполага, че е принадлежал на Александър Македонски

Древен шлем с произход от нашите земи бе върнат на българската държава. Завръщането на ценния артефакт на България стана възможно благодарение на успешно проведена мащабна международна операция за неутрализиране на престъпна схема за трафик на културно-исторически ценности, съобщиха от МВР.

В операцията, ръководена от Офиса на окръжния прокурор на окръг Ню Йорк, са участвали правоприлагащи служби от общо 11 държави: България, Египет, Гърция, Ирак, Израел, Италия, Йордания, Ливан, Либия, Сирия и Турция. Шлемът е иззет от сбирката на един от най-големите колекционери на древно изкуство в света, след като разследващите американски органи успели да докажат, че артефактът е бил внесен в страната чрез незаконен трафик на антики. Стойността му се изчислява приблизително на 200 000 щатски долара. Шлемът, датиращ от IV-III век пр. н. е., е изработен от желязо, сребро, бронз и органични материали.

Смята се, че произходът му е от територията на България – близо до сегашното село Плетена, община Сатовча, област Благоевград.

Американските експерти допускат, че е принадлежал на Филип Македонски. На 10-и февруари в Генералното консулство на България в Ню Йорк се проведе официална церемония по връщане от американските власти на българската държава на античния предмет.

Церемонията бе открита от генералния консул на Република България в Ню Йорк Мая Христова, която връчи благодарствени писма от името на министъра на вътрешните работи на Република България Бойко Рашков на ръководителите на службите на САЩ, провели успешното разследване, довело до връщане на древния шлем на българската държава.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here