Home Настолна книга Сборникът „Рисунки в жълто“ оцветява новия литературен сезон

Сборникът „Рисунки в жълто“ оцветява новия литературен сезон

Сборникът „Рисунки в жълто“ оцветява новия литературен сезон
Facebook/ Библиотека България

Тридесет и трима автори, отличени в третото издание на Националния конкурс за литература на издателство „Библиотека България“ „рисуват в жълто“ в едноименния сборник. Съставители на изданието са акад. Владимир Зарев и Весела Люцканова, а организатори на конкурса Ива Спиридонова и Симеон Аспарухов.

Подбраните високохудожествени текстове са пъстри и пастелни, въздушни и земни, възторжени и отрезвяващи. Авторите им са смели, чувствителни и хирургически прецизни, докато превъртат калейдоскопа на времето, в което живеем. Майсторство, фантазия и ерудиция обединяват авторите на фона на тяхната уникалност и неподражаемост на стила и то в такава трудна форма, каквато е късият разказ.

Форматът конкурс – издание вече се наложи като отличителна марка на издателство „Библиотека България“, не само заради високия професионализъм, но и заради емблематичните имена, участващи в  селекцията на творбите. Това потвърждават и думите на съставителя Весела Люцканова:

„Одобрените разкази в представения сборник са с много добро качество, те доказват таланта на нацията ни, който очаква подкрепа. Никой частен издател, дори при висока оценка, вече не може да подкрепи финансово „великите неизвестни“, както ги наричат някои, а аз винаги отговарям, че „великите неизвестни днес са великите известни утре“.“

Сборникът „Рисунки в жълто“ оформя един нов сезон в литературната ни година:

„Има такова време, кога човек не знае кой сезон е. След края на зимата, когато слънцето почне да топли, но земята е студена и жълта от миналогодишната трева, дърветата са голи, а въздухът неизменно топъл…“ (Откъс от  отличения на първо място в конкурса разказ „Жълта пръст“, с автор Йордан Йорданов).

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here