Home Настолна книга Сценарист на Цитиридис представя пътеписа си „До Сантяго де Компостела на четири крака“ в Лондон

Сценарист на Цитиридис представя пътеписа си „До Сантяго де Компостела на четири крака“ в Лондон

Сценарист на Цитиридис представя пътеписа си „До Сантяго де Компостела на четири крака“ в Лондон
Стефан Стоянов, снимка Facebook

На 24 февруари от 19.00 часа Стефан Стоянов представя своя пътепис „До Сантяго де Компостела на четири крака“ в Галерия “София” в Български културен институт в Лондон. Театралният пътепис ще разсмее сънародниците ни с един комичен разказ за един от най-старите поклоннически пътища в Европа, съобщават от БКИ Лондон.

Много книги има, които ни водят по Пътя към Сантяго. Има пътеписи, които ни описват всяко село, къща, чешма или завои по този поклоннически маршрут, други ни учат на търпение, трети пък са истински учебник по история – поне в няколко тома. Но в тази книга Стефан Стоянов прави нещо по-трудно – превежда ни от Сен Жан Пие дьо Пор до Сантяго де Компостела с хумор. А подобно нещо не се случва всеки ден.

Затова и книгата на Стефан Стоянов проходи чак до сцената на театър „Сълза и смях“, за да се превърне в моноспектакъла „900 км. смях или до Сантяго де Компостела на четири крака“.

900 km смях

Над десет години Стефан Стоянов работи като сценичен работник в Сатиричен театър, учи актьорско майсторство в класа на проф. Илия Добрев. Бил е сценарист за телевизионни проекти като „Господари на ефира“, „Перфектната вечеря“, „На инат с Марк О’Селски“, „Етажна собственост“, „All inclusive“ и други. В момента е сред сценаристите на „Шоуто на Николаос Цитиридис по bTV.

Сред предизвикателствата, с които се заема са и негови драматизации по популярни приказки, поставени от режисьора Съби Събев в театрите в Разград, Силистра и Габрово. Негова драматизация на „Том Сойер“ в Сатиричен театър “Алеко Константинов“ е поставена от Димитър Еленов и е сред хитовете на театъра вече втори сезон.

Facebook

Откъс от „До Сантяго де Компостела на четири крака“:

„…Докато се радвахме на богато полетия с вино обяд в зеления двор на албергето, французите ни отправиха покана за вечеря в един малък ресторант. Часовете до вечерята не бяха кой знае колко и щеше да е истинско разхищение на ценно време, за да ги прекараме лежейки в креватите. Вместо това ние предпочетохме да го убием по най-хладнокръвен начин. Трябва да ви кажа, че Санто Доминго де ла Калсада е много подходящо място за убиване на време.

Градчето не е особено голямо и спокойно би могло да се побере в шоколадово яйце. Освен това, колкото е малко, толкова е и изненадващо. Точно като играчка от шоколадово яйце.

Да вземем катедралата. Това не е просто поредната испанска катедрала, която ни се изпречва по пътя. Първото, което я прави интересна, е нейната камбанария. На пръв поглед я няма. Но! След малко разбираш, че е построена на такова разстояние от самата катедрала, на каквото стоят един от друг млади и много срамежливи влюбени на втора среща, организирана от родителите…“

Стефан Стоянов, снимка Facebook

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here