spot_img
-0.8 C
София
неделя | 29.01.2023 | 07:01:01

„Седмица на Левски” по случай 149 години от гибелта на Апостола

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_imgspot_img

Днес и утре (18-и и 19-и февруари) всеки посетител на Националния военноисторически музей (НВИМ) с помощта на музеен експерт ще има възможността да види отблизо и да научи историята на малкото запазени вещи на Васил Левски.

Там научаваме доста интересни и малко известни факти за Апостола – например, че Апостола е бил с три години по-млад отколкото сме мислели досега.

За негови любими песни пък се смятат „Достойно ест”, както и „Отдавна ли си момне ле, калугерица”. Левски обичал музиката, обичал е да пее и е оставил сериозен отпечатък с тази страна от характера си върху своите съвременници.

Косите, съхранени от майка му, кръстчето на Апостола, подарено от вуйчо му, тасчето за вода и личния му револвер – това са запазените вещи на Левски, които са част от постоянната експозиция на НВИМ.

Също така е подготвена и инсталация, която огражда витрината с неговите вещи, която е създадена въз основа на достигнало до нас писано слово от тефтерчето и писмата на великия революционер.

- РЕКЛАМА -spot_imgspot_img
Лилия Христова
Лилия Христоваhttp://www.cultureone.bg
Лилия Христова е журналистка, редактор и медиатор. Завършва  9-та Френска езикова гимназия „Алфонс дьо Ламартин”, а след това и журналистика в Софийски университет „Св. Климент Охридски”. От 2013 г. работи в различни печатни и онлайн медии. През 2017 г. започва да се занимава и с книгоиздаване, а през 2021 г. започва самостоятелна издателска дейност.
Последни
- РЕКЛАМА -spot_img
Вижте още
- РЕКЛАМА -spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here