spot_img
-0.8 C
София
неделя | 29.01.2023 | 06:01:00

Школи по рисуване в „Апартамента“

Курсовете по рисуване ще са тримесечни и сезонни

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_imgspot_img

„Апартаментът“ предлага прекрасна възможност за рисуване за деца и юноши. Ще ви представим двама млади автори, които ще водят творческите курсове, започващи от 15-и март.

За възрастовата категория от 9 до 14 годишни ще отговаря Анита Арсова.

Анита Арсова, снимка: Facebook

Основните цели на курса са въведение в историята на изкуството, усвояване на основни принципи и техники в изящното изкуство, изразяване на идеи и преживявания чрез различни похвати в рисуването, запознаване с възможностите на фотографията, програмите за обработка, видеоарта и мултимедийните изкуства, изграждане на високи естетически критерии, както и финално участие в изложба и конкурс.

Курсът е тримесечен, разделен на 6 основни исторически етапа, техники и упражнения.

Първият месец е разделен на две основни части. В първата ще се наблегне на античното изкуство, включващо първи сведения за изкуството, изкуството на Древен Египет и Месопотамия, на Древна Гърция и Древен Рим. В курса ще се рисува по следните любопитни теми: митични същества и митологични сюжети. Акцент ще се постави главно върху композицията и перспективата.

Снимка: Facebook

Втората част ще е свързана със средновековното изкуство, в частност това на Византия, готиката, илюстровани ръкописи, романско изкуство и не на последно място – Средновековието в България. Децата и юношите ще могат да рисуват по темите: сгради, пейзаж, градска среда, фигурална композиция с хора, а основни акценти ще се поставят върху светлосянката и щриха.

През втория месец, последван от третата част на курса участващите ще получат повече информация за епохата на Ренесанса, като се наблегне на бележити автори и произведения. Разграничение ще бъде направено между ранен, зрял и късен Ренесанс.

Темите, по които децата от 9 до 14 години ще могат да рисуват са: портрет и особености при рисуването на човешко лице. Тук неизменна част са мимиките и жестовете, цялостното изобразяване на емоции. Акцентите ще бъдат следните: сложна композиция, задълбочено упражняване, както и любопитните експерименти с въглен.

Идва ред и на четвъртата част от курса през втория месец, която ще насочи вниманието на децата към изкуството на XIX век. Основните теми, които ще се обсъждат са: изгрева на модерното изкуство, ранно модерно изкуство, Романтизъм, Реализъм, Импресионизъм, Постимпресионизъм и Сецесион. Ще се рисува по темите: светът на Мистериите, цветна фигурална композиция повлияна от Романтизма, цветен натюрморт, вдъхновен от Импресионизма. Акцентите ще са поставени върху цветния натюрморт и прилагането на наученото в цвят.

Творба на Анита Арсова, снимка: Facebook

По време на третия месец участниците ще се отправят към първата половина на XX  век, както и ранния европейски Авангард, включвайки: Фовизъм, Експресионизъм, Кубизъм, Футуризъм, Абстракционизъм, Дада и Сюрреализъм. С научените знания ще може да се рисува по тема: две цветни, фигурални композиции в духа на избрано направление от периода. Акцентите ще са: два цветни натюрморта, в духа на две от направленията по-горе.

През последната, шеста част от третия месец участващите ще бъдат въведени в основите на изкуството през втората половина на XX век, наблягайки върху Поп Арт, „Зеро“, Лендарт, Концептуализъм, инсталации, пърформанс и дигитално изкуство. Ще се даде възможност на всички записали се да рисуват по темата „Човек и природа“, като могат да бъдат използвани и природни материали. Акцентът ще бъде върху преговора на наученото през трите месеца.

Освен всичко това участниците ще се запознаят с възможностите на фотографията, програми за обработка, видеоарта и мултимедийното изкуство.

В края на тримесечния курс ще се проведе изложба с най-добрите произведения на младите автори. Материалите, които ще се използват са: моливи, хлебни гуми, въглени, цветни моливи, акварели, темпера, акрил, цветни изрезки за колажи.

Творба на Анита Арсова, снимка: Facebook

Анита Арсова е на 27 години, от София. През 2021г., завършва специалност Изобразително изкуство в Софийския Университет. Завършва курс по творческа фотография в Журналистическия факултет на СУ. В момента учи Магистратура, специалност Метал в Националната художествена академия. Влюбена в рисуването от дете, страстта ѝ към изкуството се разпалва в посока Съвременно изкуство по време на пътешествия в Испания, Чикаго и Аляска. За авторката на този курс изкуството не е просто задоволяване на естетическа потребност, а и могъщ двигател задвижващ прогреса.

Вторият автор – Юлиана Хичева ще отговаря за възрастовата категория от 14 до 19 години. Целта на курса е обогатяване на знанията по изобразителни изкуства чрез история и много рисуване, необходими за развиване на въображението, за да върнем естествена си креативност.

През първия месец ще се наблегне върху епохата на Ренесанса. Ще се обсъжда т.нар. 3D върху хартия – усещане и прибавяне към плоскостта, на едно допълнително измерение – дълбочина.

Юлиана Хичева, снимка: Facebook

Ще се обсъждат основите на перспективата – линейна и въздушна, изследване на линията и формата, както и динамичното рисуване. Освен това участващите ще могат да задълбочат познанията и практиката си, свързани с натюрморт, портрет, човешка фигура, композиция, светлосянка. Вторият месец от школата ще е обвързан с Импресионизма и промяната на гледната точка. Ще се наблегне върху творбите на Моне, Реноар, Писаро, Сисле, Мане. Основни акценти ще се поставят върху пейзажа, т.нар. „homage“, контраста на топли и студени цветове, моделирането на композиция чрез чисти цветове, движението на наивистите, стигайки до революцията в живописта. Вниманието ще се акцентира върху замяната на дълбочината на формата чрез дълбочина на цветовете и разместване на елементите в пространството по Сезан, сюжета, синтез, геометризиране на всички обекти в композицията, промяна на функцията на картината. Участващите ще могат да научат повече за поанталистите и неоимпресионистите – Сьора, Синяк, Писаро.

Творба на Юлиана Хичева, снимка: Facebook

По време на последния, трети месец, ще се съсредоточи вниманието върху появата на фотографията и гледната точка на живописта. Тук ще се акцентира върху Експресионизма, върху автори като Русо, Кокошка, Климт, а що се отнася до Фовизма – Матис, Марке, Дерен. От направлението на Кубизма участващите ще се запознаят по-обстойно с творчеството на Брак, Пикасо, Дюшан. От това на Абстракционизма – Клее, Кандински, Мондриан. Няма как да се пропусне и руския Авангард – с Малевич, Лисицки, Архипенко.

Необходимите материали са: амбалажна хартия за скици и бързи рисунки, акварелна хартия 300гр., 35х50 и 50х 70, бяла хартия за рисуване с графит, акварел, темпера, акрил, моливи – от 2В +, пресован и непресован въглен.

Творба на Юлиана Хичева, снимка: Facebook

Авторът на този курс по рисуване Юлиана Хичева завършва Национална художествена академия, специалност Живопис в класа на Андрей Даниел, след което и магистърска програма Фотография. Последните й творчески търсения са свързани с абстрактното изображение, скрито дълбоко в същинската природа на нещата. Част от индивидуалните й проекти са серия от изложби “Свободно движение” в галерия “Depoo” в София, художествен музей “Георги Велчев” във Варна. Както и фотографски проект “Между въображаемото и механичното” в галерия “Credo Bonum” в София. Участва и в съвместни изложби в Никозия, Париж, Берлин и Братислава.

Искате да знаете повече?

- РЕКЛАМА -spot_imgspot_img
Мария Иванова
Мария Ивановаhttp://www.cultureone.bg
Мария Даниел Иванова завършва 9 ФЕГ „Алфонс дьо Ламартин“, бакалавър е по „Културология“ и магистър по „Културна антропология“ в СУ „Св. Климент Охридски“. Придобива учителска правоспособност по психология и философските дисциплини в средните училища. Към този момент следва докторантура по „Културна антропология“ в СУ „Св. Климент Охридски“, под научното ръководство на проф. Ивайло Дичев. Последните научни изследвания, по които работи, са свързани с ЛАРП, косплей и кибертворчество, в частност меметата като феномен на културата. Автор е на книгата „Ролевите игри на живо. Живот in и off game“, резултат от дипломната ѝ работа за придобиване на бакалавърска степен. Изследователските ѝ интереси са в областта на дигиталните медии, градската история, младежките култури и визуалните изкуства. Занимава се с любителска фотография и създава авторски документални филми.
Последни
- РЕКЛАМА -spot_img
Вижте още
- РЕКЛАМА -spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here