Home Настолна книга „Сиела“ спира да издава Сергей Лукяненко заради антихуманната му позиция спрямо конфликта в Украйна

„Сиела“ спира да издава Сергей Лукяненко заради антихуманната му позиция спрямо конфликта в Украйна

„Сиела“ спира да издава Сергей Лукяненко заради антихуманната му позиция спрямо конфликта в Украйна
Сергей Лукяненко, снимка: Facebook

Издателство „Сиела“, което притежава правата за България върху бестселърите на руския писател Сергей Лукяненко („Нощен патрул“, „Дневен патрул“ и др.) спира издаването им „поради ясно изразената му антихуманна позиция в момент, в който са застрашени хиляди човешки животи“. Това съобщават от издателството в специално прес съобщение.

Сергей Лукяненко, снимка: Wikipedia

Останалите бройки от вече отпечатаните негови книги, за които правата са платени, ще бъдат продадени, а печалбата ще бъде дарена в помощ на бежанците от Украйна. Ние ще направим пълен отчет на дарените средства, уточняват от „Сиела“.

Лукяненко е част от многобройната група руски творци, които не пожелаха да изразят позицията против режима на Путин и агресивното нахлуване в Украйна. В края на миналата седмица „Литературная газета“ публикува писмо с над 500 писателски подписа под злополучното лого на руската инвазия „Z“ „Кой иска жертви? Обръщение на писателите на Русия по повод специалната операция в Донбас и на територията на Украйна“ (тоест носи изцяло реториката на властта).

Наред с многобройните неизвестни наведени в този списък има и няколко забележителни имена – поетът Евгений Рейн, близък приятел на Бродски; авторът на световни бестселъри Сергей Лукяненко (който не от вчера подкрепя открито путинската политика, анексията в Крим и Донбас); Павел Крусанов; Eвгений Попов; Евгений Харитонов и др. Позорното писмо и пълният списък могат да бъдат открити на сайта на „Литературная газета“.

Ето и цялото изявление на издателство Ciela:

Скъпи читатели,

От днес издателство „Сиела“ спира издаването на книгите на руския писател Сергей Лукяненко поради ясно изразената му антихуманна позиция в момент, в който са застрашени хиляди човешки животи. Останалите бройки от вече издадените негови книги, за които правата са платени, ще бъдат продадени, а печалбата на издателството ще бъде дарена в помощ на бежанците от Украйна. Ние ще направим пълен отчет на дарените средства.

Снимка: Facebook

Сергей Василиевич Лукяненко е руски писател на научна фантастика и фентъзи и е психиатър по образование. Отдавна е изразил антиукраинската си позиция. В България досега са излезли едва 12 от неговите 40 романа, като повечето от тях са от поредицата „Нощен патрул“.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here