Home Музика и танци Симфоничният оркестър на БНР изпълнява Брамс и Уилям Уолтън в чест на пролетта

Симфоничният оркестър на БНР изпълнява Брамс и Уилям Уолтън в чест на пролетта

Симфоничният оркестър на БНР изпълнява Брамс и Уилям Уолтън в чест на пролетта
Симфоничен оркестър на БНР, снимка: bnr.bg

Концертът, озаглавен „Класично и романтично“, ще бъде представена на 11 март в зала „България“. Диригент ще бъде Марк Кадин, съобщават от БНР, цит. по БТА.

Гостува цигуларката Лия Петрова, която ще изпълни Концерт за цигулка на английския композитор Уилям Уолтън.

Произведението е писано през 1937 г. за американския виртуоз Яша Хейфец и оттогава е признато за една от най-добрите цигулкови пиеси. По-късно, композиторът прави преработка и за първи път новата версия е изпълнена  през 1944 г. Сред забележителните цигулари, записали Концерта, са Йехуди Менухин, Зино Франческати, Найджъл Кенеди, Тасмин Литъл, Джошуа Бел.

Радиосимфониците ще изпълнят също и Втора симфония от Йоханес Брамс, която донася на композитора славата на първи германски симфоник. Тя олицетворява типичните черти на стила на Брамс, разкривайки неоспорими прилики с пасторала на Бетовен и последователни връзки с романтиците, преди всичко с Шуберт.

Лия Петрова печели Първа награда от Международния конкурс за цигулари „Карл Нилсен“ в Дания. Носител е на награди от международните конкурси „Тибор Варга“ в Сион, „Луис Шпор“ във Ваймар, Германския национален музикален конкурс. Избрана е за „Млад музикант на годината 2007“ на програма „Алегро виваче“ на БНР. Като солист свири с филхармоничните оркестри на Люксембург, Антверпен, Брюксел и Монте Карло, с Националния оркестър на Белгия, със симфоничните оркестри на Германия, Швеция, Полша и Япония. Концертира заедно с известните музиканти Марта Аргерич, Рено Капюсон, Юри Башмет и Миша Майски в проекта „Марта Аргерич и приятели“ в Атина и Франция.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here