spot_img
6.2 C
София
събота | 03.12.2022 | 17:12:21

След опит да откраднат Левски в Аржентина бюстът на Апостола е възстановен

Възстановиха бюста на Васил Левски в Буенос Айрес

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_imgspot_img

Бюстът на Васил Левски в Буенос Айрес, Аржентина беше повреден при опит за кражба на 16 януари тази година. Месец по-късно вече е реставриран и поставен на мястото си в парк „Баранкас де Белграно“, предават от БТА.

По този начин българите в аржентинския град имат възможност да почетат паметта на Апостола на 19 февруари. В същия ден от 10:30 ч. ще се проведе и възпоменателно събитие пред паметника, по информация на посолството на България в Аржентина, цит. по БТА.

Всичко това е възможно благодарение на бързата реакция на полицията и сигнала от българските дипломати, подаден до кмета на община „Белграно”, както и цялостното съдействие от аржентинска страна по възстановяването на бюста, съобщават от Министерството на външните работи.

- РЕКЛАМА -spot_imgspot_img
Ирен Петрова
Ирен Петроваhttp://www.cultureone.bg
Ирен Петрова е българска журналистка, поетеса и писателка. Завършила е СУ „Св. Климент Охридски” със специалности Онлайн журналистика и медии, Социална педагогика и Авторски театър. Като част от трупата на Театър-лаборатория „Алма Алтер” участва в няколко международни театрални фестивала – в Тунис, Мароко, Иран и Русия. През 2017 г. печели специално отличие за публицистика от фондация „Васа Ганчева” за сериозното ѝ отношение към проблемите на културата и театралната критика, художествената проза и поезията. Автор е на книгите „Процеп към Париж” и „Скъпа Лилит”. Нейни стихотворения са превеждани на английски, френски, италиански, гръцки и турски език. По време на пандемията създава поредицата онлайн четения на поезия (10-минути поезия), в които представя български и чуждестранни поети.
Последни
- РЕКЛАМА -spot_img
Вижте още
- РЕКЛАМА -spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here