Home Киноман След „Възвишение“ и „Голата истина за група Жигули“ Виктор Божинов направи трилъра „Бягство“

След „Възвишение“ и „Голата истина за група Жигули“ Виктор Божинов направи трилъра „Бягство“

След „Възвишение“ и „Голата истина за група Жигули“ Виктор Божинов направи трилъра „Бягство“
"Бягство" на Виктор Божинов, снимка: Facebook

Трилърът „Бягство“ е третият филм на режисьора Виктор Божинов, чиято премиера предстои тази пролет. След огромния зрителски интерес към „Възвишение“, достигнал до 141 672 зрители в кината и „Голата истина за група Жигули“, с бокс офис от над 1,4 милиона лева и близо 154 000 зрители, очаквано и „Бягство“ вече предизвиква вълнение.

В „Бягство“ група приятели се местят в изоставено селище в Родопите. Те пушат трева, слушат музика и практикуват биологично земеделие, финансирано по програма на ЕС за презаселване на обезлюдени села. В един момент към тяхната група се присъединява млад непознат. Дани не само е избягал от рехабилитационен център за наркозависими, но също така знае повече, отколкото трябва. Започва лов на беглеца, последван от безмилостен конфликт, който заплашва с пълно унищожение.

Сценарият на Деляна Манева („Мисия Лондон“), разказва за противопоставянето и конфронтацията на две коренно различни групи млади хора. Едните се борят да върнат живота в изоставеното село, а другите управляват комуна за наркозависими.

Социалният сблъсък се разиграва на изключително красив фон в родопското село „Чамла“ – най-високото село в България на 1650м. надморска височина.

„Бягство“

„Темата за конфликта между две корено различни общности, изповядващи различни житейски философии, е изключителна важна и актуална. Живеем във времена, в които държавите в целия свят отново се разделят на два лагера. Едните са привърженици на ценностите на либералната демокрация като лична свобода, равенство, толерантност към различните и отказ от насилие, и другите държави, в които постепенно се утвърждават принципите на авторитаризма, характеризиращи се с налагане на ограничения върху свободата на личността, подчинение на авторитарна структура и използване на насилието като инструмент. Двете общности във филма могат да бъдат разглеждани като представители на тези два коренно различни социални модела“, разказва Виктор Божинов.

Христо Петков в „Бягство“, снимка: Facebook

„Бягство“ е филм за величието на Родопите. В тази история природата има изключително важно място. Тя е не само фон, на който се разиграва историята, а пълноценен участник в нея. Не сме пестили усилия при разказването на тази интересна и драматична човешка история, която ще развълнува, както обикновените зрители в киносалона, така и изкушената кинокритика,“ допълва продуцентът Галина Тонева.

В ролите са Диана Димитрова, Христо Петков, Снежана Макавеева, Иван Савов, Беноа Марешал, Димитър Сулев и Венцислав Сариев и дебютиращият млад актьор Александър Кендеров, който влиза в главната роля.

Композитор е Петър Дундаков, а специално участие в саундтрака има Лиса Джерард.

„Бягство“, вече бе излъчен в Германия, като част от програмата на филмовия фестивал в Котбус, в програмата „Хитове“.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here