Home Настолна книга Сливен чества 200 години от рождението на Добри Чинтулов с научна конференция

Сливен чества 200 години от рождението на Добри Чинтулов с научна конференция

Сливен чества 200 години от рождението на Добри Чинтулов с научна конференция
Добри Чинтулов, снимка: Wikipedia

Националната конференция, посветена на живота и делото на поета, е под надслов  „Будителският деветнайсти век на българите“ и ще се състои на 21 и 22 октомври, каза пред репортер на БТА Виктория Михнева, уредник в отдел „История на България XV-XIX век“, РИМ-Сливен. Участие ще вземат историци, културолози, филолози. Научен ръководител е проф. д-р на историческите науки Иван Русев, цит. по БТА.

Добри Чинтулов е една от емблематичните личности на града. Роден е през  септември 1822 година, като точната дата е неизвестна. Също в Сливен учи в гръцко училище, а по-късно завършва образованието си в Русия, където се запознава с руската литература и класици и започва да пише своите стихотворения. През 1850 година се завръща в Сливен и става учител – разказва Виктория Михнева, уредник в отдел „История на България XV-XIX век“, в Регионалния исторически музей в Сливен. Така внася нов дух в училището и запознава учениците с непознати дотогава предмети, като руски, география, френски.

Отбелязването на 200 годишнината от рождението на Добри Чинтулов е важно за запазването на българската история и паметта на личности като него, допринесли толкова за развитието на културата ни. Форумът е част от програмата за честване на годишнината, която музеят организира заедно с Община Сливен, Природоматематическата гимназия „Добри Чинтулов“, читалище „Зора“ и Регионалната библиотека „Сава Доброплодни“. Предвижда се и издаване на сборник с доклади от научния форум.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here