spot_img
spot_img
-0.2 C
София
неделя | 27.11.2022 | 05:11:27

Софийска премиера на габровската постановка „Моби Дик“ в Народния театър

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_imgspot_img

Премиерата на новия спектакъл на габровския драматичен театър „Моби Дик“ пред софийска публика ще бъде на 20 февруари 2022 г. от 19.00 часа на голяма сцена в Народен театър „Иван Вазов“.

Спектакълът е създаден по романа на Херман Мелвил. Сценичната адаптация на текста е дело на Гергана Змийчарова, която включва свои авторски фрагменти. Режисьор е Петринел Гочев.

Гочев и Змийчарова са достатъчен залог за очакване на едно ново театрално събитие и духовно преживяване. Симбиозата между двамата творци доказа, че грамадата от талант, ерудицията, ювелирната грижа към детайла, смелостта и смирението могат не само успешно да съжителстват заедно, но и да създават  истински стойностно изкуство.

Актьорите от габровската трупа превръщат Моби Дик в едно театрално приключение, като към тях се присъединява и самата Гергана Змийчарова като гост-актьор в ролята на моряка Пип. Смесеният състав от жени и мъже изгражда единствено мъжки персонажи.

Димо Димов влиза в образа на Ахав – капитан на кораба „Пекууд“. Надежда Петкова играе Старбък – капитан на първа китоловна лодка. Анатолий Ставрев се превъплъщава в Квийквек – харпунер на Старбък. Марио Василев е в ролята на Благородника. Светослав Славчев играе Тъпака – моряк. Поля Йорданова пресъздава образа на Стъб – капитан на втора китоловна лодка. Найден Банчевски се превъплъщава като Фласк – капитан на трета китоловна лодка. Любомира Башева играе юнгата Айман. Адриана Димова влиза в ролята на Гюнтер – моряк германец. Гордан Коев е в образа на Дагу – харпунер на Фласк. Таня Йоргова се превъплъщава като Кок – корабен готвач, и Гардинър. Петко Петков играе Йохансон – боцман. Любен Попов влиза в образите на Дърводелеца и Едноръкия.

Художник на постановката е Гергана Лазарова-Рънкъл. Студио „Елисей“ е автор на музиката, а Гергана Змийчарова – художник на плаката. Фотограф на спектакъла е Росина Пенчева, а Гинка Дичева е помощник-режисьор.

Режисьор и актьори търсят отговорите на основните теми в романа: за пътешествието с другите и към себе си, за преследването на невъзможното, за смисъла на съществуването и съзерцателното вглеждане в света, за мястото на човека и реда му в божието творение. Във фокуса на режисьора попадат човешката природа, душевност и страсти: борба за надмощие, противопоставяне, отмъщение, ярост, отчаяние, надцененото ни самочувствие, че можем да уловим неуловимото, да победим стихиите и да станем господари на природата. В постановката се прокрадва идеята за свободата на волята и какво всеки сам избира да прави в живота си.

Интересно за публиката ще бъде зрителското усещане за съвместно плаване с екипажа на „Пекууд“, което се дължи на умелото сценографско решение и на музикалното оформление. Художничката на спектакъла Гергана Лазарова-Рънкъл оформя цялото сценично пространство с елементи от структурата на кораб. Към него е приобщена част от салона, където са зрителските места. Костюмите на героите са еклектични, не пресъздават историческото време от романа, но са в синхрон с идейните му внушения. Музиката следва действието, а илюзията, че публиката е в открито море се допълва от звуците на океана и специфичните звуци от пребиваването на кораб. Действието на сцената е отражение на случващото се в бурно море и на бурните взаимоотношения между хората.

Освен на сцената на Народния театър, публиката ще има възможност да гледа спектакъла на 24 и 25 февруари от 19.00 часа на голяма сцена в габровския театър.

- РЕКЛАМА -spot_imgspot_img
Зарина Василева
Зарина Василеваhttp://www.cultureone.bg
Зарина Василева е дългогодишен журналист, отличена е с престижното отличие „Журналистика за развитие – 2020“. Завършила е „Право“ и „Журналистика и медии”. Към момента е докторант по онлайн журналистика  във Факултета по журналистика и масова комуникация на СУ „Св. Климент Охридски“.
Последни
- РЕКЛАМА -spot_img
Вижте още
- РЕКЛАМА -spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here