spot_img
-0.8 C
София
неделя | 29.01.2023 | 08:01:27

Стефан Господинов за благотворителното спортно събитие за украинските деца във Варна

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_imgspot_img

Срещаме ви със Стефан Господинов режисьор и фото- и видеограф, съ-създател на онлайн предаването Art Brain Inc. Заедно със свои колеги и съмишленици този уикенд те организират благотворително спортно събитие за децата-бежанци във Варна, където към момента е центърът с най-много украинци, потърсили убежище. Повече за събитието можете да видите тук.

Как се ориентирахте към организирането на събитието с украинските деца? Разкажете ни повече за събитието и каква е идеята, която седи зад него?

Искахме да помогнем и да дадем нещо от себе си на бежанците и решихме да направим това, в което имаме опит. Свързахме се с нашите приятели от „Хале 3” – пространство за спорт, независима култура и творчество, и те се съгласиха да предоставят трите си големи зали, с които разполагат. Преподавателите им по кънки и скейтборд също се включиха в организацията и така вече имахме основа, върху която да градим. Едната зала е музикално оборудвана, затова се свързахме и с учители по музикални инструменти, а художникът в нашият екип добави рисуване и скулптура в програмата. Нашите приятели от „Фермерски пазар – Варна” пък се съгласиха да предоставят лакомства и храна за събитието. То  ще се проведе тази събота и неделя от 11:00 до 18:00 ч. Нарекохме го „Детски лагер за спорт и изкуство” и разпространихме новината за него в социалните мрежи и в Център за бежанци във Варна. Организирахме всичко на доброволни начала.

Какви са наблюденията ви за ситуацията с украинските бежанци във Варна?

Центърът за бежанци от Украйна във Варна към момента е най-големият в България. Организиран е отново на доброволни начала, хората са задружни и помагат на бягащите от войната. Пристигат много жени и деца. Хотелите и помещенията отдавани под наем във Варна се запълниха за кратък период от време. Близките курорти също са пълни. Пристигащите бежанци са близки до нашата култура и намират тук гостоприемство и човечно отношение.

Имате ли планове за продължаващи събития и смятате ли да разширите този тип дейност?

Когато завърши събитието ще планираме следващите си крачки. Сега се приготвяме да посрещнем и зарадваме децата, както и да заснемем и отразим събитието. След това ще направим кратко филмче, което ще споделим с всички в каналите ни в социалните мрежи.

- РЕКЛАМА -spot_imgspot_img
Лилия Христова
Лилия Христоваhttp://www.cultureone.bg
Лилия Христова е журналистка, редактор и медиатор. Завършва  9-та Френска езикова гимназия „Алфонс дьо Ламартин”, а след това и журналистика в Софийски университет „Св. Климент Охридски”. От 2013 г. работи в различни печатни и онлайн медии. През 2017 г. започва да се занимава и с книгоиздаване, а през 2021 г. започва самостоятелна издателска дейност.
Последни
- РЕКЛАМА -spot_img
Вижте още
- РЕКЛАМА -spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here