Home Нашите новини Стефан Господинов за благотворителното спортно събитие за украинските деца във Варна

Стефан Господинов за благотворителното спортно събитие за украинските деца във Варна

Стефан Господинов за благотворителното спортно събитие за украинските деца във Варна

Срещаме ви със Стефан Господинов режисьор и фото- и видеограф, съ-създател на онлайн предаването Art Brain Inc. Заедно със свои колеги и съмишленици този уикенд те организират благотворително спортно събитие за децата-бежанци във Варна, където към момента е центърът с най-много украинци, потърсили убежище. Повече за събитието можете да видите тук.

Как се ориентирахте към организирането на събитието с украинските деца? Разкажете ни повече за събитието и каква е идеята, която седи зад него?

Искахме да помогнем и да дадем нещо от себе си на бежанците и решихме да направим това, в което имаме опит. Свързахме се с нашите приятели от „Хале 3” – пространство за спорт, независима култура и творчество, и те се съгласиха да предоставят трите си големи зали, с които разполагат. Преподавателите им по кънки и скейтборд също се включиха в организацията и така вече имахме основа, върху която да градим. Едната зала е музикално оборудвана, затова се свързахме и с учители по музикални инструменти, а художникът в нашият екип добави рисуване и скулптура в програмата. Нашите приятели от „Фермерски пазар – Варна” пък се съгласиха да предоставят лакомства и храна за събитието. То  ще се проведе тази събота и неделя от 11:00 до 18:00 ч. Нарекохме го „Детски лагер за спорт и изкуство” и разпространихме новината за него в социалните мрежи и в Център за бежанци във Варна. Организирахме всичко на доброволни начала.

Какви са наблюденията ви за ситуацията с украинските бежанци във Варна?

Центърът за бежанци от Украйна във Варна към момента е най-големият в България. Организиран е отново на доброволни начала, хората са задружни и помагат на бягащите от войната. Пристигат много жени и деца. Хотелите и помещенията отдавани под наем във Варна се запълниха за кратък период от време. Близките курорти също са пълни. Пристигащите бежанци са близки до нашата култура и намират тук гостоприемство и човечно отношение.

Имате ли планове за продължаващи събития и смятате ли да разширите този тип дейност?

Когато завърши събитието ще планираме следващите си крачки. Сега се приготвяме да посрещнем и зарадваме децата, както и да заснемем и отразим събитието. След това ще направим кратко филмче, което ще споделим с всички в каналите ни в социалните мрежи.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here