Home Картини от една изложба Текст и картина си партнират в новата изложба на Калина Мавродиева и поета Елин Рахнев

Текст и картина си партнират в новата изложба на Калина Мавродиева и поета Елин Рахнев

Текст и картина си партнират в новата изложба на Калина Мавродиева и поета Елин Рахнев
Калина Мавродиева, изложба

Съчетаването на различни изкуства в едно произведение става все по-популярно и у нас, дори необходимо, за да бъде задоволена жаждата на публиката за нещо ново и различно. Точно такава е новата изложба на Калина Мавродиева, озаглавена „След себе си“.

Като допълнение към картините ѝ, художничката кани поета Елин Рахнев да участва в проекта, като „преведе“ на поетичен език живописта и по този начин създаде концептуална рамка на изложбата. Така текстът се превръща в неделима част от картините и придава цялост на изложбата, която е продължение на нестандартния подход на Мавродиева да претворява ежедневието в по-сложни и отвлечени концепции.

Изложбата „След себе си“, снимка: галерия „Васка Емануилова“

Официалното откриване на изложбата ще бъде на 10-ти март в галерия „Васка Емануилова“ и ще може да бъде разгледана до 10 април. Тя е специална както за художничката, така и за поета Елин Рахнев, тъй като е посветена на общия им приятел художника Кольо Карамфилов, който почина през 2014 г.

Творбите, които ще бъдат представени на изложбата, са рисувани през последната година. Може би най-забележителни сред тях са идилично-абстрактните пейзажи от Троянския Балкан, изпълнени в маслени бои и молив, както и макро визиите от морското дъно. Как ще бъдат претворени в литературно произведение, предстои да научим.

Изложбата „След себе си“, снимка: галерия „Васка Емануилова“

Изложбата е част от програмата „Място за срещи“ – форум за изява на млади творци в музейното пространство от 2003 г. в галерия „Васка Емануилова“ и се осъществява с подкрепата на националния фонд „Култура“.

Повече за Калина Мавродиева:

Калина Мавродиева е родена през 1988 г. в Троян. Завършва живопис в класа на проф. Андрей Даниел през 2014 г. и е специализирала в академията за изящни изкуства „Брера“ в Милано. През 2015 г. е носител на Награда на колекционерите в конкурса Essl Art Award CEE (2015), а през 2021 г. е отличена с наградата на СБХ в Националната младежка изложба.

Калина Мавродиева, снимка: фейсбук

За Елин Рахнев:

Елин Рахнев е завършил Педагогика в СУ „Св. Климент Охридски“, а по-късно и режисура в НАТФИЗ. Работил е като журналист във вестниците „Денят“ и „Континент“. В периода 2000-2003 г. е драматург на Народния театър „Иван Вазов“. От 2006 г. е драматург на Държавния сатиричен театър. Автор е на няколко стихосбирки и е носител на различни награди за поезия и драматургия. Пиесите и стиховете му са превеждани на повече от 15 езика.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here