Home Музика и танци Точно преди 206 години Росини за първи път представя операта „Севилският бръснар“

Точно преди 206 години Росини за първи път представя операта „Севилският бръснар“

Точно преди 206 години Росини за първи път представя операта „Севилският бръснар“
Сцена от "Севилският бръснар", снимка: Teatro di Roma

Годината е 1816, датата – 20 февруари. Италианският композитор Джоакино Росини за първи път качва на сцена „Севилският бръснар“ – опера, която ще се превърне в едно от най-популярните и обичани произведения в цял свят и ще остане знакова за цялото му творчество.

Премиерата се състои на сцената на един от най-старите театри в Рим „Театро Аржентина“ (Teatro di Roma), а Росини сам дирижира операта си в две действия. В ролята на Конт Алмавива влиза тенорът Мануел Гарсия, на Бартоло – басът Бартоломео Ботичели. Росина е изиграна от Гертруд Ригети-Джорджи, а бръснарят Фигаро – от Луиджи Замбони.

Сцена от „Севилският бръснар“, снимка: Teatro di Doma

Въпреки мащаба на работата по тази опера, Росини я написва само за един месец. По време на престоя си в Рим, за да представи друга своя опера – „Торвалдо и Дорлиска“, чиято премиера е планирана за декември 1815 г., композиторът получава предложение от херцог Сфорца-Чезарини да напише опера за „Театро Аржентина“, чийто собственик е херцогът. Условието е операта да бъде готова за откриването на карнавала през февруари; композиторът да присъства на репетициите и да дирижира първите спектакли; възнаграждението ще бъде четиристотин римски скуди, платими след третото представление. Не е определен нито сюжет, нито либретист.

Росини приема предизвикателството, като за основа на сюжета избира пиесата „Севилският бръснар“ от Бомарше. На 20 февруари операта вече е факт и прозвучава в пълния си блясък на сцената на римския театър.

А 200-годишнината от първото представяне на операта „Театро Аргентина“ чества с качването ѝ отново на сцена.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here