spot_img
-0.8 C
София
неделя | 29.01.2023 | 07:01:42

Точно преди 206 години Росини за първи път представя операта „Севилският бръснар“

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_imgspot_img

Годината е 1816, датата – 20 февруари. Италианският композитор Джоакино Росини за първи път качва на сцена „Севилският бръснар“ – опера, която ще се превърне в едно от най-популярните и обичани произведения в цял свят и ще остане знакова за цялото му творчество.

Премиерата се състои на сцената на един от най-старите театри в Рим „Театро Аржентина“ (Teatro di Roma), а Росини сам дирижира операта си в две действия. В ролята на Конт Алмавива влиза тенорът Мануел Гарсия, на Бартоло – басът Бартоломео Ботичели. Росина е изиграна от Гертруд Ригети-Джорджи, а бръснарят Фигаро – от Луиджи Замбони.

Сцена от „Севилският бръснар“, снимка: Teatro di Doma

Въпреки мащаба на работата по тази опера, Росини я написва само за един месец. По време на престоя си в Рим, за да представи друга своя опера – „Торвалдо и Дорлиска“, чиято премиера е планирана за декември 1815 г., композиторът получава предложение от херцог Сфорца-Чезарини да напише опера за „Театро Аржентина“, чийто собственик е херцогът. Условието е операта да бъде готова за откриването на карнавала през февруари; композиторът да присъства на репетициите и да дирижира първите спектакли; възнаграждението ще бъде четиристотин римски скуди, платими след третото представление. Не е определен нито сюжет, нито либретист.

Росини приема предизвикателството, като за основа на сюжета избира пиесата „Севилският бръснар“ от Бомарше. На 20 февруари операта вече е факт и прозвучава в пълния си блясък на сцената на римския театър.

А 200-годишнината от първото представяне на операта „Театро Аргентина“ чества с качването ѝ отново на сцена.

- РЕКЛАМА -spot_imgspot_img
Ирен Петрова
Ирен Петроваhttp://www.cultureone.bg
Ирен Петрова е българска журналистка, поетеса и писателка. Завършила е СУ „Св. Климент Охридски” със специалности Онлайн журналистика и медии, Социална педагогика и Авторски театър. Като част от трупата на Театър-лаборатория „Алма Алтер” участва в няколко международни театрални фестивала – в Тунис, Мароко, Иран и Русия. През 2017 г. печели специално отличие за публицистика от фондация „Васа Ганчева” за сериозното ѝ отношение към проблемите на културата и театралната критика, художествената проза и поезията. Автор е на книгите „Процеп към Париж” и „Скъпа Лилит”. Нейни стихотворения са превеждани на английски, френски, италиански, гръцки и турски език. По време на пандемията създава поредицата онлайн четения на поезия (10-минути поезия), в които представя български и чуждестранни поети.
Последни
- РЕКЛАМА -spot_img
Вижте още
- РЕКЛАМА -spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here