spot_img
spot_img
-0.2 C
София
неделя | 27.11.2022 | 05:11:34

Тодор Колев: 9 години в опити да го стигнем

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_imgspot_img

На този ден преди 9 години светът опустя, загубвайки големия Тодор Колев. Комик, музикант, емблематичен актьор, опасен чаровник, омаен мъж или просто – „варненското софиянче от Шумен“, както сам се наричаше.

Роден на 26 август 1939г. в Шумен, завършва актьорско майсторство във ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“, където по-късно започва да преподава и получава научна степен доцент.

Има над 40 роли в киното, работил е в няколко български театъра, автор и водещ на телевизионните предавания „Как ще ги стигнем… с Тодор Колев“ и „Вход свободен“.

Свири на цигулка от 9-годишен.

Носител на десетки награди и отличия, сред които „Икар“ и „Заслужил артист“, които с типичната си горчива усмивка, коментира така:

„Знаете ли за какво трябваше да ми дадат награда? За това, че издържах да живея в тази държава – с моите възможности, с моя талант, с моето мислене, с моя мироглед. Дълбоко се упреквам, че не съм намерил мъжество и характер навремето да емигрирам.“

Наричан е „Адама“, „Българският Чарли Чаплин“, „Мистър Опасен чар“, „Тъжният комик“… Но никое прозвище не успя да обхване необятния талант, мъдрост, доброта и човечност, които съжителстваха в славна амалгама. Всичко, до което Тодор Колев се докоснеше, не само оживяваше, но и преминаваше граници с такъв величествен размах, чийто полъх все още усещаме.

Величието си не признаваше, а обясняваше живота простичко: „Ако си кажете „О, Господи, колко жалко, че свършва“, тогава сте направили нещо.”

- РЕКЛАМА -spot_imgspot_img
Зарина Василева
Зарина Василеваhttp://www.cultureone.bg
Зарина Василева е дългогодишен журналист, отличена е с престижното отличие „Журналистика за развитие – 2020“. Завършила е „Право“ и „Журналистика и медии”. Към момента е докторант по онлайн журналистика  във Факултета по журналистика и масова комуникация на СУ „Св. Климент Охридски“.
Последни
- РЕКЛАМА -spot_img
Вижте още
- РЕКЛАМА -spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here